Metro-portal.hr

objavljeno 23.10.2010. 10:33:40
POVIJESNI DOGOVOR

G20 dogovorio reformu MMF-a

Članice skupine G20 postigle su dogovor o reformi MMF-a kojom bi brzo rastuća gospodarstva dobila veće ovlasti u upravljanju tom međunarodnom financijskom institucijom

Skupina G20
Skupina G20 (Getty Images)

Prema sporazumu, europske zemlje odrekle bi se dva mjesta u 24-članom upravnom odboru u korist gospodarstava u razvoju poput Kine, koja će postati treća po utjecaju zemlja u MMF-u. Sporazum također rastućim gospodarstvima daje dodatnih više od šest posto glasačkih prava, javlja agencija Reuters.

Čelnik MMF-a Dominique Strauss-Kahn pozdravio je dogovor ocijenivši ga "povijesnim". "Ovo je najveća reforma upravljanja ovom institucijom u povijesti", rekao je Strauss-Kahn. MMF je međunarodna financijska institucija sa sjedištem u Washingtonu i okuplja 187 zemalja članica.

Agencija dpa javila je, pozivajući se na izvore među pregovaračima, da reforma odražava premještanje globalnog gospodarskog utjecaja s tradicionalnih zapadnih gospodarskih sila na nova brzo rastuća gospodarstva poput Kine, Indije i Brazila.

Reforme, o kojima se raspravlja godinama, stupit će na snagu tijekom 2011. Ministri financija vodećih svjetskih gospodarstava također bi se na dvodnevnom sastanku koji je počeo u petak u Gyeongjuu trebali obvezati da u budućnosti neće nastojati umjetno održavati tečaj domaće valute na niskoj razini.

Time bi trebali pokazati da su spremni jasno se suprotstaviti globalnom ratu valuta kojega se svi pribojavaju. SAD i Europska unija optužuju Kinu da umjetno zadržava juan na niskoj razini kako bi njezini izvoznici ostali konkurentni. Vlada u Pekingu tvrdi pak da je pretjerano popustljiva monetarna politika Washingtona neodgovorna. (hina/metro-portal)

23.10.2010. 10:33:40
http://metro-portal.hr/g20-dogovorio-reformu-mmf-a/50170/