Metro-portal.hr

objavljeno 24.04.2010. 11:17:00
KLASA OPTIMIST

G-20: globalno gospodarstvo se oporavlja brže od očekivanja

Za snažan tempo oporavka uglavnom su zaslužne goleme količine novca koji su vlade 'upumpale' u nacionalna gospodarstva

(Shutterstock)
Globalno gospodarstvo oporavlja se od duboke recesije brže nego što se očekivalo, ocijenili su u petak ministri financija zemalja članica skupine G-20, koja okuplja vodeća svjetska gospodarstava.

Nakon razgovora u Washingtonu, gdje sudjeluju na proljetnom zasjedanju Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) i Svjetske banke, kazali su da su za snažan tempo oporavka uglavnom zaslužne goleme količine novca koji su vlade 'upumpale' u nacionalna gospodarstva.

Ministri financija G20 ocijenili su da se napori koje su vlade uložile u gospodarski oporavak isplaćuju.

"Globalno oporavak napreduje bolje nego što se predviđalo, uglavnom zbog usklađenih političkih napora G-20 koji su bez presedana", navodi se u priopćenju s ministarskog sastanka.

Istodobno je naglašeno da se taj proces odvija "različitom brzinom unutar pojedinih zemalja i regija".

"Svjesni smo da su u takvim okolnostima potrebni različiti politički odgovori", istaknuli su ministri G-20.

Američki ministar financija Timothy Geithner kazao je da su "odlučne i koordinirane mjere u SAD-u i diljem G-20" osigurale "ponovni rast svjetskoga gospodarstva i oporavak financijskoga sustava".

G-20 u priopćenju dodaje da članovi moraju razviti vjerodostojne strategije za smanjenje poticajne potrošnje i dopustiti da sadašnje iznimno niske referentne kamatne stope narastu na normalnu razinu.

Američki ministar Geithner pozdravio je povećani osjećaj hitnosti koji su članovi skupine G-20 pokazali prema Grčkoj, koja je zatražila pomoć EU-a i MMF-a za sanaciju prezaduženog gospodarstva.

Grčki ministar financija trebao bi u subotu sudjelovati na razgovorima u MMF-a.

Ovoga je mjeseca usuglašen sporazum po kojem će članice eurozone osigurati Grčkoj hitni zajam do 30 milijardi eura u prvoj godini, uz dodatnih 10 milijardi eura od MMF-a. (hina/metro-portal)

24.04.2010. 11:17:00
http://metro-portal.hr/g-20-globalno-gospodarstvo-se-oporavlja-brze-od-ocekivanja/38567/