Metro-portal.hr

objavljeno 15.03.2011. 19:37:11
DETALJI "NA KAPALJKU"

Fukushima: Moguće je da je oštećena jezgra reaktora 2

Kina nakon japanske nuklearne katastrofe mjeri radioaktivnost u svim lukama, vjetrovi su zasad povoljni

Fukuskima
Fukuskima (Wikipedia)

Više se ne isključuje mogućnost da je zbog eksplozije došlo do ograničenog oštećenja jezgre na reaktoru 2 nuklearne centrale Fukushima, priopćila je Međunarodna agencija za atomsku energiju (IAEA).

"Moguće je da je oštećena jezgra reaktora 2. Procjenjuje se da je oštećenje manje od pet posto", kazao je glavni direktor IAEA Yukiya Amano.

Prema njegovim riječima, stanje je zabrinjavajuće, ali vjeruje da je blaže od katastrofe u Černobilu 1986. godine. Očekuje, kako je rekao, nove informacije o stanju u Japanu.

Od kada je u petak oštećena u potresu i tsunamiju, nuklearka u Fukushimi pretrpjela je četiri eksplozije. Murray Jennex, profesor na sveučilištu San Diego u Kalifrniji, uvjeren je da je katastrofa u Japanu ozbiljnija nego ona na Otoku tri milje 1979. godine.

Kina mjeri radioaktivnost u lukama

Kineska Opća uprava za nadzor, inspekciju i kontrolu (AQSIQ) u utorak je priopćila da će nakon japanske nuklearne katastrofe mjeriti radioaktivnost u svim lukama.

"Zbog ozbiljnosti situacije uzrokovane eksplozijom u nuklearnoj centrali Fukushima, Uprava je od lokalnih podružnica zatražila postrožavanje mjera analize ulaska potencijalno radioaktivnog materijala u lukama", stoji u priopćenju AQSIQ-a. Kina za sada nije zabilježila povećanje radioaktivnosti na svom području.

Prema Kineskom meteorološkom institutu, vjetrovi će u narednih nekoliko dana otpuhati radioaktivni oblak iznad Japana prema Pacifiku, pa bi Kina bila pošteđena.

Istovremeno je vlast u Pekingu objavila da će evakuirati svoje državljanje iz najpogođenijih dijelova Japana. Evakuaciju će organizirati kinesko veleposlanstvo u Japanu.

 

15.03.2011. 19:37:11
http://metro-portal.hr/fukushima-moguce-je-da-je-ostecena-jezgra-reaktora-2/56534/