Metro-portal.hr

objavljeno 14.07.2010. 16:15:09
NOVE NORME ZA ŠKOLE

Fuchs: Nećemo ukinuti 143 škole u Hrvatskoj

Škole s manje od 150 učenika morat će postupno promijeniti status, ali neće biti ukinute, tvrdi ministar Radovan Fuchs

(Vladimir Dugandžić/Cropix)

Ministar znanosti, obrazovanja i športa Radovan Fuchs danas je u Hrvatskome saboru opovrgnuo medijske napise o ukidanju 143 škole koje imaju manje od 150 učenika, ističući da nije riječ ni o kakvom ukidanju škola, nego o postupnom preimenovanju matičnih u područne škole.

"Ne radi se ni o kakvom ukidanju škola na osnovi predloženog zakona. Škole s manje od 150 učenika morat će postupno promijeniti status, neće više biti matične, nego područne škole, uz uvažavanje specifičnosti, primjerice na otocima i brdsko-planinskim područjima", poručio je ministar predstavljajući izmjene Zakona o odgoju i obrazovanju u osnovnim i srednjim školama. Taj prijelaz iz matičnih u područne škole, kako je objasnio, provodio bi se do 2017.

Odbio je i nagađanja o otpuštanju čistačica u školama koje ne zadovolje nove, veće norme (površina škola). "Nitko ne dobiva otkaz istoga trenutka samo zato što mu u normi fali kvadratura prostora", rekao je Fuchs.

Državni tajnik u Ministarstvu znanosti, obrazovanja i športa Želimir Janjić predstavio je ostale novine zakonskih izmjena, među kojima je i posebna pomoć koja će se godinu dana pružati djeci koja nedostatno znaju hrvatski jezik.

Strože norme za nastavnike

Novina je i da bi svi nastavnici trebali završiti četverogodišnji stručni studij kojim stječu određeni broj bodova u skladu s Bolonjskim sustavom, što odgovara visokoj stručnoj spremi po prijašnjim propisima.

Mijenja se i redoslijed izricanja pedagoških mjera u srednjim školama (bila bi još jedna mjera prije eventualnog isključena učenika iz škole), a mjere bi umjesto ravnatelja izricalo nastavničko vijeće. Pravilnik o normi za osnovne škole više ne bi bio reguliran kolektivnim ugovorom, nego bi ga, kao što je slučaj u srednjim školama, donosio ministar kao podzakonski akt.

Pooštrila bi se mogućnost produljenja radnog odnosa za nastavnike i školsko osoblje nakon stjecanja uvjeta za mirovinu te mogućnost da ravnatelji pred mirovinom, nakon raskida ugovora o radu, mogu otići s velikim otpremninama.

Škole bi u roku od 90 dana od stupanja na snagu zakona morale uskladiti svoje statute. O predloženim zakonskim izmjenama raspravljaju saborski klubovi.(hina/metro-portal)

14.07.2010. 16:15:09
http://metro-portal.hr/fuchs-necemo-ukinuti-143-skole-u-hrvatskoj/44510/