Metro-portal.hr

objavljeno 22.12.2010. 14:16:02
FINANCIAL TIMES

FT: EU ne smije primiti Hrvatsku dok se ne riješi problem korupcije

FT ističe da "Hrvatska pripada Europskoj uniji", ali da bi obračun s korupcijom trebao biti ključ za članstvo

Financial Times
Financial Times (Wikipedia)

Europska unija (EU) ne bi smjela primiti Hrvatsku u svoje članstvo sve dok se vlasti u Zagrebu na zadovoljavajući način ne obračunaju s korupcijom, piše The Financial Times (FT) u izdanju od srijede.

"Hrvatska se približava članstvu u EU-u. Ukoliko danas zatvori tri pregovaračka poglavlja, zatvorit će 28 od 35 koliko ih mora zaključiti prije pridruženja Uniji. Ovaj napredak, međutim, potkopava izbijanje jednog od najvećih skandala u povijesti zemlje od stjecanja nezavisnosti", piše list, pojašnjavajući da je 10. prosinca u sklopu istrage protiv korupcije uhićen bivši premijer Ivo Sanader.

FT ističe da "Hrvatska pripada Europskoj uniji", ali da je jedna od bizarnosti EU-a da ima više utjecaja na svoje članice prije nego se pridruže Uniji nego kada postanu punopravne članice. S tim u svezi FT podsjeća na Bugarsku i Rumunjsku koje su se Uniji pridružile 2007. nakon što su bile natjerane poduzeti krupne reforme na području provedbe vladavine prava, ali koje su nakon ulaska u blok 27-orice učinile nezamjetan napredak u borbi protiv korupcije i kriminala.

"Da bi se pridružila EU-u bez tih problema, Hrvatska mora pokazati da ima i da je voljna upotrijebiti snažne mehanizme u obračunu s korupcijom u javnom sektoru", ističe se u tekstu. U njemu piše da su u posljednje vrijeme "osuđene neke krupne ribe", poput bivšeg potpredsjednika vlade i bivšeg ministra obrane, ali da akcije protiv "visokorangiranih dužnosnika također pokazuju razmjere raširenosti korupcije u Hrvatskoj".

"Odgovarajuća istraga navodnih kaznenih djela Ive Sanadera je jedan od neophodnih uvjeta za pristup Hrvatske Europskoj uniji. Ali nije dovoljna. Zagreb mora uvjerljivo pokazati da je raširenu kulture korupcije i nekažnjavanja ostavio iza sebe", piše list.

FT smatra da je politika proširenja jedan od uspjeha EU-a jer je olakšala uspostavu demokracije i vladavine zakona u zemljama s tradicijom autokracije ili nestabilnosti.

"Jasno je da je interes EU-a ta načela ukorijeniti na cijelom Balkanu. Požureno članstvo Hrvatske ne bi smjelo ugroziti taj širi strateški cilj", zaključuje Financial Times.(hina/metro-portal)

22.12.2010. 14:16:02
http://metro-portal.hr/ft-eu-ne-smije-primiti-hrvatsku-dok-se-ne-rijesi-problem-korupcije/53075/