Metro-portal.hr

objavljeno 26.10.2015. 08:02:00
AKCIJA

FRONTEX stiže na granicu Hrvatske i Srbije

p+Predstavnici Frontexa, europske agencije za granice, bit će raspoređeni na granici između Hrvatske i Srbije, dogovoreno je na mini summitu u nedjelju

FRONTEX će registrirati izbjeglice
FRONTEX će registrirati izbjeglice (Twitter)

Zemlje koje su pogođene dolaskom velikog broja izbjeglica zapadnobalkanskom rutom dogovorile su se da će povećati kapacitete za prihvat migranata, od čega 50 tisuća u Grčkoj, a isto toliko na zapadnom Balkanu, objavio je predsjednik Europske komisije Jean-Claude Juncker nakon završetka sastanka posvećenog zapadnobalkanskoj migrantskoj ruti.

Usto, predstavnici Frontexa, europske agencije za granice, bit će raspoređeni na granici između Hrvatske i Srbije. U Hrvatsku je od početka krize ušl0 251.906 izbjeglica U nedjelju je do 21 sat u Hrvatsku ušlo 8. 979 migranata.

Trenutno je u privremenom prihvatnom centru u Opatovcu 1.528 osoba, a i dalje se očekuje veliki pritisak izbjegličkog vala iz Srbije.

Najveći broj istočnu granicu sa Srbijom prešao je na području Bapske, gdje priljev ne jenjava. Čim prijeđu hrvatsku granicu, hrvatska policija izbjeglice i migrante autobusima prevozi do prihvatnog centra u Opatovcu, a odatle se autobusima ili vlakovima odvoze prema zapadu i granici sa Slovenijom.

U subotu je u Hrvatsku ušlo 11.500 ljudi, što je najveći broj izbjeglica i migranata koji su u jednom danu ušlu u Hrvatsku u gotovo četrdeset dana izbjegličke krize.

Potpredsjednik Vlade i ministar unutarnjih poslova Ranko Ostojić najavio je u nedjelju navečer u Opatovcu da bi 2. studenog prve izbjeglice i migranti mogli ući u zimski tranzitni centar koji se gradi u Slavonskom Brodu, ukupnog kapaciteta za pet tisuća osoba.

Slovenija očekuje rekordnih 15 tisuća migranata u jednom danu. Od subote do 18 sati u nedjelju u Sloveniju je iz Hrvatske ušlo 9000 migranata, a do ponoći se očekuje njih još 6000 i taj novi rekord dolazaka ilegalnih migranata u 24 sata "prelazi sve granice razuma jer slovenski kapaciteti nisu neograničeni", objavilo je slovensko ministarstvo unutarnjih poslova.

Slovenski MUP izvijestio je u nedjelju poslije podne da je Hrvatska samo u zadnjih nekoliko sati poslala prema Sloveniji pet vlakova s izbjeglicama, a oko tisuću ljudi na granicu je dovezeno autobusima.

26.10.2015. 08:02:00
http://metro-portal.hr/frontex-stize-na-granicu-hrvatske-i-srbije/94690/