Metro-portal.hr

objavljeno 29.04.2010. 19:48:00
GLOBALNI TREND

Freedom House: Sloboda medija u Hrvatskoj opada

U bivšem SSSR-u, osim baltičkih republika, medijske slobode su teško ograničene, a Rusija ostaje među "najrepresivnijim i najopasnijim medijskim okolišima"

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Shutterstock - ilustracija)
Američka neovisna udruga Freedom House, koja prati stanje građanskih sloboda u svijetu, u četvrtak je objavila godišnje Izvješće o slobodi medija u kojem ističe da je u 2009. godini nastavljeno opadanje medijskih sloboda u gotovo svim regijama svijeta, uključujući srednju i istočnu Europu, gdje po negativnim pomacima izdvaja i Hrvatsku.

U izvješću "Sloboda medija 2010.: Globalno istraživanje neovisnosti medija", koje pokriva 196 zemalja svijeta, Hrvatska je svrstana na 85. mjesto s rejtingom 40 i statusom zemlje s "djelomično slobodnim" medijima.

Freedom House daje ukupnu ocjenu od 0 (najbolje) do 100 (najgore) na temelju seta od 23 metodološka pitanja i 109 pokazatelja. Zemlje dijeli u "slobodne", s ocjenama od 0 do 30, "djelomice slobodne", od 31 do 60 i "neslobodne", od 61 do 100. "Rejting Hrvatske je pogoršan s 38 na 40 zbog otpuštanja i sudskih postupaka protiv novinara koji pišu o ratnim zločinima, organiziranom kriminalu i korupciji", navodi se u obrazloženju pogoršane ocjene za Hrvatsku.

Kao štetan trend za medijske slobode izdvaja se i koncentracija vlasništva nad privatnim medijima u Hrvatskoj. "Također postoji manja raznolikost zbog rastuće koncentracije vlasništva nad privatnim medijima", ističe Freedom House u izvješću. U regiji srednje i istočne Europe/bivšeg Sovjetskog Saveza u 2009. je ukupno zabilježeno manje opadanje, a u većini zemalja promjene su bile male ili ih nije ni bilo, navodi se u izvješću. Od 29 zemalja regije, Hrvatska je na 12. mjestu.

U bivšem SSSR-u, osim baltičkih republika, medijske slobode su teško ograničene, a Rusija ostaje među "najrepresivnijim i najopasnijim medijskim okolišima", ističe Freedom House, izdvajajući po negativnom trendu i Kirgistan, te po manjim poboljšanjima Ukrajinu, Armeniju i Moldaviju. "Osim u bivšem Sovjetskom Savezu manje opadanje medijskih sloboda zabilježeno je u Latviji i Litvi, te još manji negativni pomaci u Estoniji, Mađarskoj i Hrvatskoj", navodi Freedom House. Od Hrvatskoj susjednih zemalja, rejting je pogoršan i Mađarskoj, s 15 na 17 zbog "problema s dodjelom i registracijom radijskih frekvencija".

"Rejting Hrvatske je pogoršan s 38 na 40 zbog otpuštanja i sudskih postupaka protiv novinara koji pišu o ratnim zločinima, organiziranom kriminalu i korupciji", navodi se u obrazloženju pogoršane ocjene za Hrvatsku.

Od zemalja jugoistočne Europe, ispred Hrvatske je Slovenija na 53. mjestu i rejtingom 25, kao jedina iz regije u kategoriji "slobodnih" zemalja. Srbija je 79. s rejtingom 35, a Crna Gora 80. s rejtingom 37. Iza Hrvatske su Makedonija na 94. mjestu i ukupnom ocjenom 46, BiH na 97. mjestu sa 48., Albanija 102. s 50 i Kosovo na 108. mjestu s rejtingom 53.

Vrh svjetske ljestvice slobode medija i ove godine drži pet skandinavskih zemlja na čelu s Finskom i ocjenom 10, a začelje pripada Kubi, Eritreji, Libiji, Mianmaru, Turkmenistanu i Sjevernoj Koreji, koja ima ocjenu 99. SAD je na 25. mjestu ljestvice s rejtingom 18, Rusija na 175. s rejtingom 81, a Kina 181. s ukupnom ocjenom 84. Među "djelomice slobodnim" zemljama su i tri članice Europske unije - Italija, Bugarska i Rumunjska. (hina/metro-portal)

29.04.2010. 19:48:00
http://metro-portal.hr/freedom-house-sloboda-medija-u-hrvatskoj-opada/38976/