Metro-portal.hr

objavljeno 18.03.2015. 12:55:00
BLOCKUPY

Frankfurt u kaosu, tisuću uhićenih

Prosvjednici su izašli na ulice zbog otvaranja zgrade Europske središnje banke koju, zajedno s Europskom unijom i Međunarodnim monetarnim fondom, krive za krizu u Europi

Blockupy napravio kaos
Blockupy napravio kaos (Twitter)

Na prosvjedima protiv kapitalizma u Frankfurtu najmanje je 88 policajaca ozlijeđeno - od kojih je osam dobilo pogotke kamenom u glavu, a sedam je policijskih vozila zapaljeno. Policija je uhitilapet osoba zbog nasilja a na ispitivanje je privela njih više od 500.

Prosvjednici su izašli na ulice zbog otvaranja zgrade Europske središnje banke koju, zajedno s Europskom unijom i Međunarodnim monetarnim fondom, krive za krizu u Europi.

Prosvjednici policiju gađaju kamenjem i Molotovljevim koktelima, a ona uzvraća suzavcem. Policija je barikadama i bodljikavom žicom ogradila novu zgradu Europske središnje banke, a aktivisti žele spriječiti ceremoniju otvaranja zgrade vrijedne 1,3 milijarde eura. Blokirali su središnji most preko rijeke Majne i važan kružni tok na istoku grada.

U Frankfurtu se, na glavnom trgu Remerbergu, očekuje čak 10.000 prosvjednika iz cijele Njemačke, a pridružit će im se i prosvjednici iz drugih država koji se protive politici štednje koju provodi ta glavna europska institucija.

Policija je vodenim topovima gađala prosvjednike kako bi ih rastjerala nakon napada na njihove snage kao i na vatrogasce. Tisuće prosvjednika protiv kapitalizma sukobile su se s interventnom policijom nedaleko od novog sjedišta Europske središnje banke (ECB) u Frankfurtu u srijedu ujutro nekoliko sati prije svečanog otvaranja te zgrade.

Predsjednik ECB-a Mario Draghi u govoru na svečanom otvaranju poručio je prosvjednicima kako su pogriješili okrivivši ECB, prenosi Reuters.

Organizatori prosvjeda, skupina Blockupy - nazvana prema pokretu Occupy Wall Street 2011. - procjenjuje da se okupilo oko 10.000 ljudi.

18.03.2015. 12:55:00
http://metro-portal.hr/frankfurt-u-kaosu-tisucu-uhicenih/90687/