Metro-portal.hr

objavljeno 02.10.2010. 13:34:58
NE SARKOZYJU

Francuzi prosvjeduju protiv mirovinske reforme

Prosvjedi su počeli u brojnim francuskim gradovima, a sindikati se nadaju da će prosvjede proširiti i na privatni sektor

Francuzi prosvjeduju protiv mirovinske reforme
Francuzi prosvjeduju protiv mirovinske reforme (Getty Images)

Prvi prosvjedi na poziv sindikata protiv nacrta zakona o mirovinama počeli su u subotu ujutro u brojnim gradovima Francuske, u očekivanju pariškog prosvjeda popodne protiv reforme predsjednika Nicolasa Sarkozyja.

U prosvjedima sudjeluje gotovo 380.000 ljudi, po procjeni ministarstva unutarnjih poslova, koje "bilježi slabiji odaziv" nego 23. rujna, kada je na ulice izašlo 410.000 ljudi, po istom izvoru. Premda je broj sudionika manji, "broj prosvjednih skupova u subotu prijepodne premašio je onaj od 23. rujna", dodaje ministarstvo.

Po istom izvoru, u subotu oko podneva zabilježeno je 150 skupova, a 23. rujna u isto vrijeme bilo ih je 110. Sindikati da će broj prosvjednika protiv najavljene mirovinske reforme do kraja dana iznositi dva do tri milijuna. Sindikati se nadaju proširiti pokret na privatni sektor dovodeći na ulice zaposlene koji ne žele štrajkati ili se boje štrajka.

Prvi prosvjedi održani su u Rennesu, Saint-Brieucu, Saint-Etienneu, Clermont-Ferrandu, Aix-en-Provenceu i Calaisu. U glavnom gradu kao i nekoliko velikih francuskih gradova prosvjed bi trebao početi popodne. (hina/metro-portal)

02.10.2010. 13:34:58
http://metro-portal.hr/francuzi-prosvjeduju-protiv-mirovinske-reforme/49108/