Metro-portal.hr

objavljeno 01.09.2012. 18:32:00
ZABRINUTI

Francuzi pesimistični o budućnosti

Čak 68 posto stanovnika Francuske prilično je ili iznimno pesimistično, što je najviša stopa u prvih nekoliko mjeseci od dolaska na vlast novoga predsjednik

Francuzi ne vjeruju u vlast
Francuzi ne vjeruju u vlast (Arhiva)

Istraživanje koje je provela tvrtka Ifop pokazalo je da su Francuzi pesimističniji nego ikad dosad na samome početku jednoga predsjedničkog mandata kada je riječ o budućnosti njihove zemlje.

Prema rezultatima istraživanja čak 68 posto stanovnika Francuske prilično je ili iznimno pesimistično, što je najviša stopa u prvih nekoliko mjeseci od dolaska na vlast novoga predsjednika. Istraživanje provedeno prošli tjedan pokazalo je da je popularnost predsjednika Francoisa Hollandea pala na 54 posto te da od svibnja konstantno pada.

Francuzi su, pokazala su istraživanja, pesimističniji bili samo 2005. kada se bližio kraj vlade tadašnjeg predsjednika Jacquesa Chiraca. Tada je iznimno nezadovoljstvo pokazalo njih 70 posto.

Hollandeova vlada bori se s najvećom nezaposlenošću u zadnjih 13 godina te brojnim otkazima koji se daju radnicima u tvrtkama poput domaćeg Peugeota ili Carrefoura. Zbog toga se vlada početkom tjedna angažirala na ostvarenju plana koji bi omogućio otvaranje 150.000 novih radnih mjesta za mlade, a sponzorirala bi ih vlada.

Tek 34 posto sudionika nedavno provedenog istraživanja smatra da je vlada u stanju nositi se i uspješno boriti s nezaposlenošću, a samo 20 posto vjeruje da će vlada uspjeti poboljšati kupovnu moć.

U uzorku su bila 1004 ispitanika starosti 18 i više godina a ispitivanje je provedeno 30. i 31. kolovoza.


01.09.2012. 18:32:00
http://metro-portal.hr/francuzi-pesimiticni-o-buducnosti/73669/