Metro-portal.hr

objavljeno 21.10.2010. 22:46:45
REFORME

Francuzi ne odustaju, štrajk će trajati dva dana duže

Vlada nas ne želi saslušati, tvrde francuski sindikati koji pozivaju na dodatna dva dana štrajka zbog mirovinske reforme

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Getty Images)

Glavni francuski sindikati pozvali su na dodatna dva dana štrajka zbog vladina prijedloga o mirovinskoj reformi o kojoj bi trebali glasovati zastupnici u Senatu. Šest glavnih francuskih sindikata odlučno je u namjeri da se nastavi boriti i nakon prihvaćanja zakona, zbog čega su sugrađane pozvali na prosvjede 28. listopada i 6. studenoga.

"Puna odgovornost za nastavak prosvjeda je na francuskoj vladi koja nas ne želi saslušati, nastavlja s provokacijama te i dalje ima svoje beskompromisno stajalište", stoji u zajedničkom priopćenju sindikata objavljenom dan nakon pregovora u Parizu.

Tijekom dana vlada predsjednika Nicolasa Sakrozyja priopćila je da će primijeniti posebne mjere kako bi se ubrzalo prihvaćanje mirovinske reforme. Konačno glasovanje u Senatu očekuje se u petak, a Senat je s raspravom o mirovinskoj reformi počeo danas. Oporba je predložila oko 400 amandmana, a nakon očitovanja o njima glasovat će se o novom zakonu.

Vladajuća stranka ima većinu u Senatu i vjerojatno neće imati većih teškoća u donošenju zakona koji će dobnu granicu za odlazak u mirovinu povećati sa 60 na 62 godine.

Blokirane ceste i skladišta

Francuska se u međuvremenu i dalje suočava s velikom opasnošću od paralize prometa budući da prosvjedi utječu na energetski sektor. Četrnaest skladišta goriva u zemlji i dalje je blokirano u akcijama koje su postale glavno sredstvo pritiska protiv reforme.

Čim policija makne barikade do spremišta, prosvjednici postave nove. Više od četvrtine benzinskih crpki više se ne opskrbljuje gorivom, a dio ostalih opskrbljuje se samo djelomično, rekao je u četvrtak ministar unutarnjih poslova Brice Hortefeux. Ujutro su prosvjednici blokirali i zračnu luku u Marseilleu.

Čelnik jednog od glavnih francuskih sindikata CGT-a Bernard Thibault izjavio je u četvrtak kako nema nikakvih razloga da se prekinu prosvjedi protiv mirovinske reforme.

"Vlada ostaje odlučna, ustrajna i beskompromisna. Moramo nastaviti veliku akciju već početkom idućeg tjedna", izjavio je Thibault.

"Od sindikata ćemo zatražiti veliku akciju koja će ljudima omogućiti da otiđu s posla te da iziđu na ulice", rekao je.(hina/metro-portal)

21.10.2010. 22:46:45
http://metro-portal.hr/francuzi-ne-odustaju-strajk-ce-trajati-dva-dana-duze/50104/