Metro-portal.hr

objavljeno 18.01.2020. 12:01:00
AKCIJA

Francuska traži od SAD-a da podrži globalni digitalni porez

Ministar financija Bruno Le Maire želi da SAD na godišnjem skupu u Davosu sljedećeg tjedna prihvati izmjenu globalnih poreznih propisa

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Arhiva)

Sjedinjene Države riskiraju mnoštvo poreza koje bi zemlje širom svijeta mogle uvesti tehnološkim divovima ako američki predsjednik Donald Trump odbaci nove međunarodne propise o oporezivanju digitalnih kompanija, upozorila je petak francuska vlada.

Ministar financija Bruno Le Maire želi da SAD na godišnjem skupu u Davosu sljedećeg tjedna prihvati izmjenu globalnih poreznih propisa.

Nazire se dogovor o prijedlogu univerzalnog poreza koji je izradila Organizacija za ekonomsku suradnju i razvoj (OECD), no Washington mora napraviti „posljednji korak" kako bi se postigao kompromis, naglasio je Le Maire.

„Izloženi prijedlog ispravno je rješenje. Nismo daleko od dogovora", kazao je Le Maire nakon razgovora s direktorom OECD-a Angelom Gurrijom.

"Molim naše američke prijatelje da naprave posljednji korak u narednim danima", dodao je.

Trumpov kabinet traži da u sporazum o novim međunarodnim poreznim propisima bude uključena klauzula prema kojoj on ne bi bio obvezujuć za američke kompanije. Le Maire je odbacio tu mogućnost, pozivajući Washington da podrži važeći OECD-ov prijedlog.

Gurria se složio s Le Maireom, rekavši da su alternative temeljitoj preradi međunarodnih poreznih pravila neprovedive.

„Multiplikacija poreznih režima, sustava, poreza, s različitim poreznim stopama i pristupom, zaista bi onemogućila bilo kakvu kontrolu", rekao je čelnik OECD-a.

Francuski ministar traži od Washingtona i da povuče prijetnju carinama u visini do 100 posto na francuski šampanjac, sir i luksuzne torbe u vrijednosti do 2,4 milijarde dolara. Washington je zaprijetio carinama nakon što je istraga pokazala da će novi francuski 3-postotni porez na prihode od digitalnih usluga naštetiti američkim tehnološkim kompanijama.

Francuska je porez uvela prošle godine, ciljajući kompanije s prihodima većim od 25 milijuna eura u Francuskoj i 750 milijuna eura u svijetu. Američki predsjednik tvrdi je porez nepravedno cilja američke kompanije, što u Parizu odbacuju.

18.01.2020. 12:01:00
http://metro-portal.hr/francuska-trazi-od-sad-a-da-podrzi-globalni-digitalni-porez/123196/