Metro-portal.hr

objavljeno 07.09.2013. 09:23:52
KRIZA

Francuska prije akcije čeka izvješće UN-ovih inspektora

Francuska će čekati zaključke UN-ovih inspektora koji istražuju prošlomjesečni napad kemijskim oružjem prije no što donese odluku o bilo kakvoj akciji

Ni Hollande više ne misli brzati
Ni Hollande više ne misli brzati (Arhiva)

To znači da se odluka o sudjelovanju Francuske u bilo kakvim vojnim udarima protiv Bašara al-Asada može najranije donijeti pred kraj mjeseca. Diplomati UN-a su rekli da bi se na rezultate UN-ovih analiza moglo čekati tjednima. 'Čekat ćemo izvješće inspektora kao što ćemo čekati i Kongres SAD-a', rekao je Hollande na konferenciji za tisak nakon summita država skupine G20 u Sankt Peterburgu u Rusiji.

Hollande je rekao da bi UN-ov mandat bio najbolje rješenje ali najavio da će nastojati okupiti koaliciju država koje su za intervenciju ako se s njome ne složi Vijeće sigurnosti UN-a.

'Učinit ćemo sve što možemo kako bi Francuska udarila samo na vojne ciljeve i izbjegla civilne žrtve', rekao je glede možebitnih akcija kažnjavanja sirijskog čelnika Bašara al-Asada.

Hollande je rekao da mu je predsjednik SAD-a Barack Obama rekao da bi Kongres SAD-a trebao o intervenciji u Siriji glasovati sredinom idućeg tjedna.

'Ako ne odgovorimo to će značiti da diktator koji rabi kemijska oružja i ubije gotovo 1500 ljudi i mnogu djecu, neće biti kažnjen za svoja djela, odnosno da u Siriji i drugdje diktatori mogu djelovati nekažnjeno', rekao je francuski predsjednik.

Hollande, koji teško pridobija podršku svojih europskih partnera za mogući napad, rekao je da se nada da će dobiti barem političku podršku. 'Pokušavam osigurati da se Europljani slože, barem glede političkog stajališta', rekao je.

07.09.2013. 09:23:52
http://metro-portal.hr/francuska-prije-akcije-ceka-izvjesce-un-ovih-inspektora/80317/