Metro-portal.hr

objavljeno 21.12.2019. 15:01:00
UFF!

Francuska kaznila Google sa 150 milijuna eura

Ova kazna događa se u vrijeme dok su velike američke tehnološke tvrtke poput Googlea, Facebooka, Amazona i Applea pod sve većim povećalom Francuske i drugih europskih država

Lijepa kazna...
Lijepa kazna... (Arhiva)

Francuska agencija za tržišno natjecanje u petak je kaznila Google sa 150 milijuna eura zbog monopolističkog ponašanja i nejasnog reklamiranja na stranici Google Ads.

Ova kazna događa se u vrijeme dok su velike američke tehnološke tvrtke poput Googlea, Facebooka, Amazona i Applea pod sve većim povećalom Francuske i drugih europskih država, posebice zbog plaćanja niskih poreza.

Rast tih korporacija ugrozio je dosadašnji porezni sustav jer im je omogućeno da legalno bilježe dobit u državama s niskim porezima poput Irske, nevezano za lokaciju njihovih krajnjih korisnika, zbog čega organizacije poput EU-a i OECD-a, ali i pojedine države, teže izmjeni tih pravila.

Google je u rujnu pristao platiti gotovo milijardu eura francuskih vlastima kako bi se nagodili u istrazi o fiskalnoj prijevari koja je pokrenuta prije četiri godine.

Google, najveća svjetska internetska tražilica, pod povećalom je i regulatornih agencija zbog sadržaja koje promiče u svojim rezultatima pretraga i reklamama.

Taj američki internetski gigant u srijedu se nagodio i oko spora s australskom poreznom upravom, pristavši platiti dodatnih 326,7 milijuna dolara poreza.

21.12.2019. 15:01:00
http://metro-portal.hr/francuska-kaznila-google-sa-150-milijuna-eura/122651/