Metro-portal.hr

objavljeno 13.01.2010. 21:32:43
ZIMA JE IPAK LAV

Francuska i Velika Britanija gube bitku sa snijegom

U londonskoj zračnoj luci Heathrowu, najvećoj zračnoj luci u svijetu za međunarodni promet, gotovo 300 letova moralo se otkazati

Putnici u Zračnoj luci Gatwick čekaju da se vrijeme poboljša
Putnici u Zračnoj luci Gatwick čekaju da se vrijeme poboljša (Getty Images)
Snijeg i niske temperature u srijedu su ponovno otežavali zračni i cestovni promet u Europi, osobito u Francuskoj i u Velikoj Britaniji, gdje je loše vrijeme uzrokovalo kašnjenje spasilačkih ekipa u polasku na Haiti, razoren potresom.

Londonska zračna luka Gatwick, zatvorena tijekom jutra, poslijepodne je ponovno otvorena. Među prvim putnicima bit će spasilačka ekipa sa šezdesetak ljudi koji lete na Haiti kako bi pomogli stradalima. Zračne luke u London Cityju, Birminghamu i Cardiffu koje su ujutro također bile zatvorene, ponovno su otvorene tijekom dana.

U londonskoj zračnoj luci Heathrowu, najvećoj zračnoj luci u svijetu za međunarodni promet, gotovo 300 letova moralo se otkazati. Snijeg i kiša koja se ledila na tlu uzrokovali su u francuskim zračnim lukama kašnjenja i otkazivanja letova, čemu je pridonio i štrajk kontrole letenja. U Orlyju, južno od Pariza, otkazana je polovica letova, a u Roissy-Charles de Gaulleu, sjeverno od Pariza, tijekom jutra bilo je 40 posto otkazanih letova, a 30 posto poslijepodne.

Nakon teškog početka dana, cestovni promet u Francuskoj polako se vratio u normalu oko podneva. No željeznički promet je otežan, osobito što se tiče mreže superbrzih vlakova na zapadu, istoku i jugoistoku zemlje, zbog ograničenja brzine uzrokovanih snijegom. U Velikoj Britaniji, mnoge ceste i autoceste gotovo su neprohodne, a neke su se morale i zatvoriti, kao i most na Severnu koji povezuje Englesku i Wales. Mnoge željezničke linije otkazane su ili kasne u srijedu diljem Velike Britanije. Stotine škola bile su zatvorene u toj zemlji. Meteorolozi predviđaju da će snijeg tijekom večeri prekriti cijelu zemlju. Tijekom vikenda očekuje se smirivanje vremena, a u ponedjeljak nove padaline.

U Belgiji snijeg nije uzrokovao veće teškoće u prometu, no predvečer bi mogla pasti ledena kiša. U ostalom dijelu Europe nije bilo posebnih teškoća i snijeg je uglavnom prestao padati. Portugal je ipak na gotovo cijelom području proglasio povišeni stupanj pripravnosti, zbog snažnih udara vjetra i obilne kiše koji se očekuju navečer. (hina/metro-portal)

13.01.2010. 21:32:43
http://metro-portal.hr/francuska-i-velika-britanija-gube-bitku-sa-snijegom/30627/