Metro-portal.hr

objavljeno 08.05.2018. 11:30:00
LEX AGROKOR

Franck se i dalje bori za svoja prava

Izvanredna uprava trebala je odavno i bez poziva Suda objaviti tablicu tražbina za glasovanje

Franck se oslanja na presude Trgovačkog suda
Franck se oslanja na presude Trgovačkog suda (Franck)

Izvanredna uprava Agrokora 3. svibnja ove godine objavila je izjavu u kojoj navodi kako „nema argumenata za tvrdnje Francka da nagodba zbog rješenja Visokog trgovačkog suda ne može biti postignuta u zakonom propisanom roku".

Cijeli tekst izjave samo je neuspjeli pokušaj javnog opravdavanja za sve pogrešne odluke i netransparentnost odlučivanja kako izvanredne uprave tako i privremenog vjerovničkog vijeća, koji su rezultirali recentnim odlukama VTS-a i Trgovačkog suda u Zagrebu.Umjesto da poštuje odluke i rješenja oba suda izvanredna uprava nastavlja raditi na dosadašnji način i nastavlja s neprihvatljivom praksom ignoriranja argumenata svih onih što ne prihvaćaju diktat nekolicine vjerovnika koji su si na nezakonit način uzeli pravo nametanja svojih parcijalnih interesa kao većinskih.

Uvidom u spis Trgovačkog suda u Zagrebu ustanovili smo da je i Agrolaguna d.d., jedno od društava pod izvanrednom upravom, zatražila od Suda da naloži izvanrednom povjereniku dostavu „procjene vrijednosti dužnika i povezanih i ovisnih društava".

Upozoravamo cjelokupnu javnost da još uvijek nisu utvrđeni ni objavljeni iznosi tražbina za glasovanje, a da izvanredna uprava u svom poslovično navijačkom i pristranom stilu prejudicira da ta većina postoji jer navodi da „načelni sporazum vjerovnika postignut 10. travnja ove godine ima podršku većine vjerovnika koja je potrebna za postizanje nagodbe".

Trgovački sud u Zagrebu svojim je Zaključkom od 26. travnja ove godine pozvao izvanrednog povjerenika da u roku od petnaest dana dostavi u spis Suda očitovanje koliko je kojem vjerovniku podmireno tražbina „budući da navedeno utječe na pravo glasa kod glasovanja o nagodbi".

Izvanredna uprava trebala je odavno i bez poziva Suda objaviti tablicu tražbina za glasovanje, ali to nije učinila jer bi na taj način dodatno delegitimirala trenutni sastav privremenog vjerovničkog vijeća.

To i jest razlog zašto je Trgovački sud u Zagrebu istim Zaključkom pozvao izvanrednog povjerenika da predloži novog člana privremenog vjerovničkog vijeća umjesto trenutnog predstavnika „malih dobavljača".I iz same izjave izvanredne uprave očito je da zbog prekratkog roka nema realne mogućnosti za formiranje vjerovničkog vijeća kao legitimnog i reprezentativnog tijela vjerovnika te da postoji namjera da se privremeno vjerovničko vijeće nezakonito iskoristi za nametanje nagodbe po volji nekolicine vjerovnika.

Zbog toga je Franck bio prisiljen od Trgovačkog suda u Zagrebu zatražiti donošenje Privremene mjere kojom se nalaže članovima privremenog vjerovničkog vijeća da se do završetka postupka izvanredne uprave i namirenja Društva suzdrže od davanja suglasnosti na konačni tekst nagodbe, ako tekst nagodbe uključuje odredbe o raspolaganju ili prijenosu imovine društva Roto Dinamic d.o.o.

08.05.2018. 11:30:00
http://metro-portal.hr/franck-se-i-dalje-bori-za-svoja-prava/111979/