Metro-portal.hr

objavljeno 20.04.2011. 22:54:00
VANITY FAIR

Fotoreporter Tim Hetherington ubijen u Libiji

Vanity Fair je potvrdio da je u sukobima u Misrati stradao fotograf i autor dokumentarnih filmova Tim Hetherington

Tim Hetherington
Tim Hetherington (Facebook)

U Libiji je u srijedu ubijen fotograf i autor dokumentarnih filmova Tim Hetherington, koji je radio za američki časopis Vanity Fair. Trojica novinara koja su bila s njim ranjena su, među kojima jedan teško, prenosi Hina.

Vanity Fair je potvrdio informaciju o pogibiji. Teško ranjeni novinar je Amerikanac Chris Hondros (41) iz fotoagencije Getty. Identitet dvojice lakše ranjenih novinara još nije objavljen.

Hetherington (41), rođen u Liverpoolu, u Velikoj Britaniji, izvještavao je o brojnim sukobima u zadnjih deset godina, za što je dobio niz uglednih nagrada, među kojima i World Press Photo Award 2007. za fotografije američkih vojnika u Afganistanu.

Taj je rad bio temelj za njegov dokumentarac "Restrepo" koji je režirao sa Sebastianom Jungerom. Film, nominiran za Oscare, dobio je prvu nagradu ocjenjivačkog suda na festivalu u Sundanceu 2010.

Nedavno je objavio knjigu "Infidel" o američkim vojnicima u Afganistanu. Radio je kao fotoreporter tijekom građanskog rata u Liberiji 2003. i to je iskustvo pretočio u filmove "An Uncivil War" (2004.) i "The Devil Came on Horseback" (2007.).

Radio je i za nevladinu organizaciju Human Rights Watch o pokoljima na granici Darfura i Čada 2006.

U srijedu je s još trojicom novinara bio u ulici Tripoli, glavnoj prometnici u Misrati koju već gotovo dva mjeseca pokušavaju osvojiti snage pukovnika Moamera Gadafija. U ulici Tripoli vode se najžešće borbe režimskih snaga i pobunjenika.

20.04.2011. 22:54:00
http://metro-portal.hr/fotoreporter-tim-hetherington-ubijen-u-libiji/57966/