Metro-portal.hr

objavljeno 30.08.2010. 17:44:34
BOGATE NAGRADE

Fotomaraton - 12 sati fotografskog natjecanja

Ove će se godine u Zagrebu po treći puta održati fotografsko natjecanje pod nazivom "Fotomaraton"

(Shutterstock)

Natjecanje će se održati u subotu, 11. 9. 2010. s početkom u 10 sati, čiji će start, sada već tradicionalno, biti na Trgu bana J. Jelačića. Sponzor glavne nagrade je PENTAX, a pokrovitelj izložbe fotografija je Muzej suvremene umjetnosti u Zagrebu. Koncept ovog natjecanja je da svaki sudionik napravi 24 fotografije, a prema 24 zadane teme.

Prvih osam tema svaki natjecatelj dobiva na startu, a drugih i trećih osam na dvije kontrolne točke čija lokacija će biti objavljena netom prije početka samog fotomaratona. Predane fotografije moraju biti snimljene istim redoslijedom kako su teme i zadane. Natječaj traje 12 sati, što ostavlja oko 30 minuta za jednu fotografiju. Prijave su upravo započele i traju do 6. rujna, ali je broj natjecatelja ograničen na 250. Prijave na www.fotomaraton.hr.

 Ovaj tip fotografskog natječaja potiče iz Copenhagen-a gdje je fotomaraton prvi puta održan 1989. godine, a od tada se proširio po mnogim gradovima u svijetu poput Berlina, Beča, Londona, Praga. U Zagrebu je fotomaraton prvi puta održan 15.9.2007. i na njemu je sudjelovalo oko 150 natjecatelja.

Teme koje se zadaju su uglavnom apstraktne, iz razloga što natjecatelji nisu ograničeni na određene motive grada Zagreba, već se želi dobiti što više interpretacija tema koristeći različite motive koje Zagreb može ponuditi. Tako se dobiva na ranovrsnosti fotografija, a usporedba interpretacija pojedinih tema je vrlo zanimljiva. Nekoliko primjera tema s prošlih fotomaratona:

  •   Imam frenda, on je duh
  •    Radio u mojoj glavi
  •    Rušeći linije
  •    Gospođo vrti vam se cipela

Ove će godine glavnu nagradu osigurati Pentax, pobjednik natjecanja dobiva DSLR fotoaparat. Sponzor baterija Tecxus će podijeliti svakom natjecatelju set od četiri baterije kako nitko od natjecatelja ne bi ostao bez energije za svoj fotoaparat, a osim toga podjeliti će i nekoliko punjača kao nagrade najboljima. Drogerie Markt - dm je također sponzor koji će u suradnji sa Cewe color Zagreb d.o.o. osigurati razvijanje fotografija za izložbu koje ćemo nakon izložbe pokloniti natjecateljima,  a uz to će dm osigurati osvježenje i energetske pločice za sve natjecatelje. Putnička agencija Da, Da, Da d.o.o. jednog od natjecatelja će nagraditi putovanjem u Budimpeštu.

Časopis FotoMAG poklanja tri pretplate, a na samom startu će podijeliti besplatne primjerke časopisa svim natjecateljima. Epson će jednog od natjecatelja nagraditi sa Epson Stylus Photo PX700W pisačem, a uz to će pojedinačno najbolje fotke nagraditi uvećanim ispisom fotografije sa Epson pisača. Sponzorima se pridružuju i dvije edukativne ustanove: Nacionalno sveučilište Dubrava poklanja jedan početni tečaj fotografije i jedan napredni tečaj fotografije, a Algebra učilište poklanja 3 seta knjiga o fotografiji.

Više o Fotomaratonu možete pročitati na www.fotomaraton.hr gdje možete naći i fotografije koje dočaravaju dio atmosfere sa prošlih fotomaratona koji su se održali u Zagrebu.

30.08.2010. 17:44:34
http://metro-portal.hr/fotomaraton-12-sati-fotografskog-natjecanja/47037/