Metro-portal.hr

objavljeno 11.10.2010. 15:09:47
OSMJEH IZ MATERNICE

Fotografija koja dokazuje da ljudski fetus ima osjećaje?

Ovaj mali fetus star je samo 17 tjedana

Fetus u 17. tjednu

No, ova fotografija implicira da beba može iskusiti osjećaje poput sreće ili boli mnogo ranije nego što se pretpostavljalo, te bi mogla dovesti do debate među liječnicima i stručnjacima o snižavanju dopuštene granice abortusa koja trenutno iznosi 24 tjedna. Naime, mnoge "pro life" kampanje tvrde kako do ovog stadija nerođeno dijete već može osjetiti bol i procedura je zbog toga nehumana.

Većina stručnjaka ipak odbacuje takve navode, tvrdeći kako je fetus prirodno nesvjestan u maternici te ne može iskusiti bilo kakve podražaje. Profesor Stuart Campbell, koji je snimio fotografiju u Londonskoj klinici pomoću 3D i 4D skenera, objašnjava kako to nužno ne znači da nerođeno dijete ima osjećaje, ali definitivno ocrtava ljudsku prirodu. "Vidio sam fetuse koji imaju tužna lica oko 18, 19 tjedna, no ne i osmjeh. Ovo je jedna od najranijih snimki osmjeha i doista je predivna."

Profesor dodaje kako ne zna točno što je uzrokovalo taj izraz lica u fetusa: "Radi se o procesu koji uključuje zijevanje i pokrete disanja." Eric Jauniaux, profesor porodiljske medicine sa Sveučilišta London se nadovezuje: "Ne postoje emocije u ovom stadiju. Dokazi boli i osjećaja dolaze tek iza 24 do 28 tjedna. U 17 tjednu veza između mozga i ostatka tijela vrlo je ograničena."

11.10.2010. 15:09:47
http://metro-portal.hr/fotografija-koja-dokazuje-da-ljudski-fetus-ima-osjecaje/49567/