Metro-portal.hr

objavljeno 25.03.2011. 04:35:00
SPEKTAKL

Footloose - prvi pogled na mjuzikl

Od 31.3. u Zagrebu će igrati prvi hrvatski privatno producirani mjuzikl na broadwayski način

Footloose na brodvejski način u Zagrebu
Footloose na brodvejski način u Zagrebu (Stefano Fiorentin)

Puna postava mjuzikla Footloose prvi je put otvoreno, za medije, izvela naslovni broj koji ujedno i zatvara ovaj brodvejski hit mjuzikl u hrvatskom izdanju. Priliku da i sama uživa u neobičnoj priči punoj energične glazbe i plesa publika će imati već za tjedan dana, kada će Footloose zaživjeti na pozornici Kina Studentski centar.

Producent i idejni tvorac Branko Glad predstavio je kreativni tim predvođen režiserom i nagrađivanim koregrafom, Igorom Barberićem (Briljantin, Chicago, Aida, Skidajte se do kraja...). 'Konačno se ostvaruje moj san! Uspjeli smo dovesti Broadway u Zagreb i Hrvatsku. Dokazali smo da je sve moguće, samo je potrebno puno znoja, strpljenja i vjere u sebe i druge. Impresioniran sam koliko su audicijama izabrani izvođači napredovali u tako kratkom vremenu, a sve pod Igorovom palicom, kako od prvog dana zvuči bend, kako danas izgleda ovo sada pravo kazalište... Nevjerojatan je doživljaj danas živjeti u Hrvatskoj i biti dio promjene', rekao je Glad. 

Kako se našao u projektu i u samo mjesec i pol dana mjuzikl postavio glazbeno, koreografski i glumački ispričao je Igor Barberić. 'Mene je mjuzikl Footloose uvijek privlačio da se njime 'pozabavim', jer mi se svidio od prve još davne 1998. kada je prvi put postavljen. Možda je to i zato što sam odrastao u osamdesetima. Footloose je bio jedan od 'kul' filmova te naše ere, a svoj Footloose LP nisam prestajao slušati. Rekao sam si da ću se, ako ću ikada negdje postavljati Footloose, potruditi

ljude koji će moći izvesti baš sve zadano licenciranim muzičkim materijalom, a onda i da će to biti tehnički izvrsno ozvučeno, osvjetljeno i održavano. Tu je onda savršeno ušla priča cijele B Glad produkcije koja je sve to omogućila i s kojom imam osjećaj kontrole, neophodan za ovako intenzivan rad i veličinu produkcije. Nešto što inače nije tako često, barem ne u ovom novom žanru koji se u Hrvatskoj tek budi.

'Tu je od velike pomoći i muzički direktor Michael Laangs, s kojim sam još ranije jako dobro surađivao u Skandinaviji. Cijela je trupa mjuzikla Footloose jako radišna, voljna i puna entuzijazma što također olakšava stvari. Veselim se probi svaki dan. A i skoroj premijeri.' dodao je Barberić.

U intenzivna dva posljednja tjedna prije premijere ansambl i četveročlani bend glazbeno je usavršio spomenuti internacionalno priznati muzički direktor iz Švedske Michael Laangs, a tehnički ugodio švedski dizajner zvuka Daniel Lindforss.

Za kostime je zadužena Petra Dančević, kostimografkinja s bogatim kazališnim iskustvom, za scenografiju akademska slikarica Marta Crnobrnja, a dizajn svjetla osmislio je Miljenko Bengez. 

Kako bi mogla 'udomiti' ovu produkciju na visokom nivou, nekad zapuštena i neopremljena dvorana Kina SC obnovljena je također iz privatnih sredstava. 'Radovi kojima je dvorana kina prenamijenjena u kazalište trajali su koliko i probe. Pod na pozornici, star preko 50 godina, zamijenili smo novim, posebnim kazališnim podom od finskog bora, rušili smo dio stropa kako bismo mogli postaviti novu konstrukciju za rasvjetu i ozvučenje, a dosad nikad korištenim načinom dekontaminacije u Hrvatskoj, postupkom zamagljivanja, uništili smo sve neugodne mirise i pročistili zrak, postavili smo nove zastore i dodatno 'ušminkali' dvoranu, kao i predvorje u kojem smo uredili Footloose lounge bar', objasnio je koproducent Tadija Kolovrat.

Footloose će od 31. ožujka igrati svaki tjedan do kraja godine i to čak četiri puta, od četvrtka do nedjelje, a publika će se prije i poslije izvedbe, uz koktele i glazbu, moći zabavljati u posebno uređenom Footloose lounge baru.

Ulaznice po cijeni od 90, 130 odnosno 160 kuna u online su prodaji Ticketproa i u mreži Ticketpro poslovnica.

Sve dodatne informacije na www.footloose.com.hr, www.facebook.com/lakonogimjuzikl, www.twitter.com/FootlooseHr i www.youtube.com/FootlooseHr.

 

25.03.2011. 04:35:00
http://metro-portal.hr/footloose-prvi-pogled-na-mjuzikl/56923/