Metro-portal.hr

objavljeno 30.11.2022. 09:31:00
ADVENT

FOOLING AROUND by Fuliranje

Deset kućica u kojima se stvara gastronomska čarolija, predstavili su svoja jela novinarima i pokazali zašto je FOOLING AROUND by Fuliranje na terasi Oleandar hotela Esplanade, mjesto koje se ne smije zaobići

Fooling Around by Fuliranje
Fooling Around by Fuliranje (Arhiva)

Prženi repovi crvenih kozica u kadaifu s kimchijem i kremom od batata, prva plant-based kobasica napravljena u Hrvatskoj, teleći bečki odrezak u pročišćenom maslacu, s gelom od brusnica i limunom u obliku sendviča, Surf & Turf burger u kombinaciji mljevene junetine i salate od jastoga, "Crispy COD balls", legendarne  štrukle - sve su to novinari mogli probati na FOOLING AROUND-u by Fuliranje.

Pred okupljenim novinarima, poznati hrvatski chefovi predstavili su jedinstvenu gastro ponudu FOOLING AROUND by Fuliranje adventskog događaja. Zagrebački hotel Esplanade by Ana Grgić Tomić predstavio je svoju ponudu počevši s legendarnim štruklima zapečenim u finom vrhnju. Velika poslastica bili su prženi repovi crvenih kozica u kadaifu s kimchijem i kremom od batata. Glavna Esplanadina slastičarka i trostruka prvakinja u slastičarstvu Mirjana Špoljar podijelila je s novinarima aromatičnu crème brûlée kremu s hrskavim crumbleom od speculaasa te topli bread and butter pudding s lješnjacima i čokoladom uz kremu od vanilije. Vruće napitke poput gina s dodatkom đumbira i meda, božićnog punča s okusima cimeta i ruma te interesantnog šumskog koktela s dodatkom bundeve, kestena i vrganja pripremio je poznati koktel majstor Vjenceslav Madić 'Kishoni'.

Beg's Plant Based Street Food je predstavio Beg's Purple Haze - prve plant based sarmice u ljubičastom zelju s kremom od krumpira, koje je moguće probati po prvi put u Hrvatskoj i to jedino na njegovoj kućici u sklopu ovoga događanja. Najavio je uskoro u ponudi i prvu plant based kobasicu iz vlastite proizvodnje Beg's K'baja Grande, uz već popularni Kai Chai. THE MEAT by Nenad Komes predstavio je najbolje meso u Hrvatskoj u obliku Dry Aged 60 beef burgera, Pulled pork BBQ sendviča te domaće dimljene roštilj kobasice.

Kultni zagrebački restoran Balon prezentirao je jedinstvene rolice s patkom, jelo, koje je izmišljeno i zamišljeno isključivo za FOOLING AROUND a također predstavljen je sendvič s poznatim Balonovim bečkim odreskom u pročišćenom maslacu, gelom od brusnica i limunom. Balon je predstavio i ostatak svoje ponude, poput Pork belly sendviča, gulaša od hobotnice i njoki na mediteranski za grijanje u ovo zimsko doba. Res TAČ je predstavio svoje poznate ćevape te Adventsku kobasu čijom kupnjom posjetitelji sudjeluju u akciji "Božić svima" i time osiguravaju topli obrok za potrebite na Božić u suradnji s pučkim kuhinjama i Podravkom.

Jedan od najboljih hrvatskih chefova s dvije Michelinove zvjezdice u dva različita restorana Deni Srdoč (NEBO by Deni Srdoč) pripremio je Chicken pita bread, ljutkaste pržene krumpiriće s češnjakom i vlascem, kao i pržene krumpiriće sa sirom. "Taika" je pripremio izvrstan "Salmon Roll" u brioche pecivu uz creme fraiche i vlasac, kao i ukusne "Crispy COD balls", odnosno jedinstvene okruglice od bakalara u panko mrvicama sa začinima.

INSTITUT ZA KOBASICE by Mate Janković: institucija zagrebačkog Adventa pripremila je poznate Frankfurterke, Kranjske sa sirom, Debrecinke i Bavarske. Posebno jelo je Turkey wurst, pureća kobasica s francuskom salatom. GINgle Bells predstavio je svoje poznate Gingle Bells zimske hitove u kombinaciji s najboljim svjetskim ginom - kuhani gin i bijeli gin (bijela čokolada) s jedinstvenim okusom Old Pilot's gina.

Koristimo ovu priliku kako bi naglasili da je važan dio ovogodišnjeg FOOLING AROUND by Fuliranje humanitarna akcija zaklade Marina Čilića u suradnji s tvrtkom Samsung. Prikupljaju se sredstva kojima će se osigurati stipendije za petu generaciju stipendista. Kroz projekt stipendija, mladi sportaši i klasični glazbenici dobivaju podršku za nabavu sportske/glazbene opreme i odlaske na natjecanja, a donatori će dobiti kuglice s lopticama koje su potpisali naši vrhunski sportaši.

30.11.2022. 09:31:00
http://metro-portal.hr/fooling-around-by-fuliranje/140212/