Metro-portal.hr

objavljeno 27.04.2010. 21:03:21
PRODUBLJENJE KRIZE

Flamanski desničari traže "raspuštanje" Belgije

Belgijski model u potpunostije neuspješan smatra Filip Dewinter, šef ogranka Vlaams Belang u flamanskom parlamentu i čelnik stranke

"Teška politička kriza jasno pokazuje da je belgijski model u potpunosti neuspješan" - Filip Dewinter (Getty Images)
Jedna flamanska nacionalistička stranka krajnje desnice tražila je u utorak "trenutačno raspuštanje" Belgije, koja je od prošlog četvrtka u političkoj krizi.

"Teška politička kriza jasno pokazuje da je belgijski model u potpunosti neuspješan", rekao je Filip Dewinter, šef ogranka Vlaams Belang u flamanskom parlamentu i čelnik stranke. "Bolest se zove Belgija i jedni lijek je neovisnost Flandrije", dodaje on u priopćenju. Čelnik stranke krajnje desnice je rekao da njegova stranka uložila prijedlog zakona regionalnom flamanskom parlamentu za pripremu trenutačnog raspuštanja kraljevstva.

"Kada bude neovisna, Flandrija će ispuniti svoje međunarodne obveze kao nasljednica belgijske države i ostati će partner u europskoj i atlantskoj suradnji", smatra on. Za stranku Vlaams Belang, osuđenu zbog rasizma 2004. kada se zvala Vlaams Blok, neovisnost Flandrije je prioritet. (hina/metro-portal)

27.04.2010. 21:03:21
http://metro-portal.hr/flamanski-desnicari-traze-raspustanje-belgije/38812/