Metro-portal.hr

objavljeno 16.05.2013. 18:42:00
LOL

Fizička snaga odražava politička uvjerenja?

Znači, obrijana glava i napuhani bicepsi vuku na desno, dok tijelo razvijeno poput kifle vuče na lijevo

Mišići kao pokazatelj političkih stavova
Mišići kao pokazatelj političkih stavova (Arhiva)

Kombinirano istraživanje danskih i američkih znanstvenika dovelo je u vezu fizičku snagu i izgled sa političkim stavovima, što bi mogli napraviti i da su malo prošetali hrvatskim ulicama.

Politička bi stajališta teoretski mogla imati evolucijsku vezu s fizičkom snagom, koja bi zapravo bila psihološka osobina evoluirala kao odgovor na životnu okolinu u kojoj su živjeli naši preci koji i dalje ima utjecaja na ljude.

Politika, prema shvaćanju znanstvenika koji su proveli istraživanje, nije moderni fenomen nego je oduvijek bila vezana uz ljude, jer su odluke o podjeli dobara donosili isključivo na temelju fizičke snage.

Znači, u prošlosti su snažniji muškarci mogli lakše doći do dobara i braniti ih, a znanstvenici su prikupili podatke o socioekonomskom statusu i veličini bicepsa ljudi iz SAD, Argenitina i Danske. Rezultati analize pokazali su bogatiji snažniji muškarci slabije podržavali ekonomsku podjelu dobara, a siromašniji muškarci manje snage davali su podršku.

Ukratko, ćelavi likovi ogromnih bicepsa uglavnom su orijentirani na moderno shvaćanje desnice, dok su kiflasti bradati likovi gotovo u pravilu ljevičari.

16.05.2013. 18:42:00
http://metro-portal.hr/fizicka-snaga-odrazava-politicka-uvjerenja/78166/