Metro-portal.hr

objavljeno 04.02.2010. 18:23:49
SASTANAK

Finski ministar vanjskih poslova hvali napore Vlade u približavanju EU

Nakon što je jučer pohvaljena od Angele Merkel, Jadranku Kosor danas hvali i finski šef diplomacije koji se nada brzom ulasku Hrvatske u EU

(Dragan Matić/Cropix)

Premijerka Jadranka Kosor razgovarala je u četvrtak u Zagrebu s finskim ministrom vanjskih poslova Alexanderom Stubbom koji je rekao da njegova zemlja daje punu potporu ulasku Hrvatske u Europsku uniju i ocijenio da Zagreb ima važnu ulogu u uspostavi stabilnosti u regiji, priopćio je vladin ured za odnose s javnošću.

Premijerka Kosor istaknula je da visoko cijeni finsku potporu Hrvatskoj u pristupanju Europskoj uniji te naglasila vladinu odlučnost da svoj dio posla obavi do kraja ove godine.

Kosor je istaknula i velike mogućnosti još uspješnije gospodarske suradnje između Hrvatske i Finske te kao dobar znak spomenula znatan porast broja finskih turista u Hrvatskoj, priopćeno je.

Hrvatska je premijerka s finskim ministrom razgovarala i o stanju u jugoistočnoj Europi te istaknula kako je Hrvatska opredijeljena za pomoć susjedima na njihovu euroatlantskom putu, čemu svjedoči i nedavna odluka o ustupanju prijevoda pravne stečevine Europske unije susjednim zemljama te stalno nastojanje da se unaprijedi gospodarska suradnja u regiji.

Predsjednica vlade istaknula je i snažnu potporu očuvanju jedinstvene i suverene Bosne i Hercegovine kao države triju konstitutivnih i ravnopravnih naroda, kaže se u priopćenju.

Odličan posao na putu prema EU

Stubb je pak pohvalio napore hrvatske vlade u približavanju Europskoj uniji te izrazio nadu da će Hrvatska što prije postati njezinom punopravnom članicom.

"Sadašnja vlada i premijerka obavili su odličan posao na putu prema EU. Još dio puta treba proći, ali uvjeren sam da će pregovori biti gotovi do kraja ove godine i Hrvatska što prije postati 28. članica EU-a", izjavio je Stubb nakon razgovora s hrvatskim ministrom vanjskih poslova i europskih integracija Gordanom Jandrokovićem.

Stubb, kojemu je Zagreb bio posljednja postaja turneje po zapadnom Balkanu, rekao je da je nakon obilaska BiH, Makedonije, Kosova, Srbije i Hrvatske "više nego ikad uvjeren da je mjesto tih zemalja u EU-u".

Jandroković je finskom kolegi zahvalio na potpori Helsinkija hrvatskom približavanju Uniji koja nije samo verbalna, već i konkretna kroz 13 projekata.

Upitan za komentar mogućeg referenduma u Sloveniji o arbitražnom sporazumu s Hrvatskom, Jandroković je rekao da se nada pozitivnom ishodu i nesmetanom završetku pristupnih pregovora.

"Kakva god odluka bila, a nadamo se pozitivnoj odluci, ne bi smjelo biti usporavanja hrvatskog puta prema Europskoj uniji i novih blokada sa slovenske strane", istaknuo je. (hina/metro-portal)

04.02.2010. 18:23:49
http://metro-portal.hr/finski-ministar-vanjskih-poslova-hvali-napore-vlade-u-priblizavanju-eu/32217/