Metro-portal.hr

objavljeno 15.06.2012. 19:35:00
PRESEDAN

Financial Times Grcima: Ne glasujte za ljevičare

Navodeći svoje razloge za ovakvom porukom, urednici FT-a tvrde kako čelnik stranke Syriza daje lažna obećanja prepuna demagogije

Fotografija vijesti

Financial Times Deutschland, izdanje popularnog financijskog dnevnika na njemačkom jeziku, u svom je uvodniku na njemačkom i grčkom pozvao Grke da nipošto ne daju svoj glas radikalno lijevoj stranci Syrizi na nedjeljnim izborima.

Navodeći svoje razloge za ovakvom porukom, urednici FT-a tvrde kako čelnik te stranke daje lažna obećanja prepuna demagogije te bi njegov izbor mogao imati poguban utjecaj na cijelu Europu.

Syriza se u svom programu zalaže za ukidanje (po njihovom mišljenju) nametnutog sporazuma o drastičnoj štednji, istovremeno tvrdeći da želi Grčku u eurozoni i Europskoj uniji.

Financial Times upozorava kako je tako nešto nemoguće te da će jednostrani izlazak iz sporazuma gotovo sigurno rezultirati izbacivanjem iz eurozone.

Sasvim očekivano, ovaj je uvodnik izazvao lavinu žestokih kritika u Grčkoj, i to sa svih strana političkog spektra. Većina je komentatora optužila Angelu Merkel kako se nedozvoljeno petlja u nešto što je ipak isključiva stvar grčkog naroda.

15.06.2012. 19:35:00
http://metro-portal.hr/financial-times-grcima-ne-glasujte-za-ljevicare/71966/