Metro-portal.hr

objavljeno 09.03.2023. 09:00:00
PRIPAZITE

FINA ima važnu obavijest

Financijska agencija (Fina) u utorak je pozvala poduzetnike da svoja godišnja financijska izvješća za prošlu godinu predaju do 30. travnja ove godine

Složite papire na vrijeme
Složite papire na vrijeme (Arhiva)

Vrijeme je godišnjih izvješća, a već je ožujak tako da imate malo više od mjesec dana, kaže vam FINA.

Kako navode u svom priopćenju, svi poduzetnici, obveznici primjene Zakona o računovodstvu pozivaju se da godišnje izvještaje za 2022. dostave Fini u zakonskim rokovima i to za statističke i druge potrebe do 30. travnja, za potrebe javne objave u roku od šest mjeseci po isteku poduzetnikove poslovne godine te konsolidirane godišnje financijske izvještaje za javnu objavu u roku od devet mjeseci po isteku poslovne godine.

Do kraja travnja svi poduzetnici trebaju za statističke i druge potrebe Fini u sklopu godišnjeg financijskog izvještaja dostaviti bilancu, račun dobiti i gubitka te dodatne podatke.

Nadalje, u roku od šest mjeseci po isteku poslovne godine, za potrebe javne objave mikro i mali poduzetnici trebaju Fini dostaviti bilancu, račun dobiti i gubitka, bilješke uz financijske izvještaje, odluku o utvrđivanju GFI-a, odluku o raspodjeli dobitka ili pokriću gubitka i revizorsko izvješće, ako je obveznik revizije.

Srednje veliki i veliki poduzetnici za potrebe javne objave u roku od šest mjeseci po isteku poslovne godine trebaju u Finu dostaviti bilancu, račun dobiti i gubitka + izvještaj ostalom sveobuhvatnom dobitku (za obveznike primjene MSFI-ja), bilješke uz financijske izvještaje, izvještaj o novčanim tokovima, izvještaj o promjenama kapitala, revizorsko izvješće, godišnje izvješće i izvješće poslovodstva, nefinancijsko izvješće (ako je obveznik), odluku o utvrđivanju GFI-ja i odluku o raspodjeli dobitka ili pokriću gubitka.

Izvještaje je moguće dostaviti putem internetske aplikacije RGFI, uz korištenje digitalnog certifikata, putem online servisa za predaju dokumentacije, poštom ili na šalteru u Fininim poslovnicama, podsjećaju iz Fine.

Ujedno, iz Fine napominju da je za obveznike koji ne dostave godišnji financijski izvještaj i propisanu dokumentaciju za statističke i dr. potrebe i/ili u svrhu javne objave, propisana novčana kazna u iznosu od 1.320,00 do 13.270 eura, a odgovornoj osobi u iznosu od 660 do 2.650 eura.

Kako bi izbjegli dodatne troškove, Financijska agencija poziva sve poduzetnike da na vrijeme predaju potrebne izvještaje, zaključuje se u priopćenju.

09.03.2023. 09:00:00
http://metro-portal.hr/fina-ima-vaznu-obavijest/141449/