Metro-portal.hr

objavljeno 30.06.2011. 14:24:00
ZAGREBAČKO SVEUČILIŠTE

Filozofski fakultet od 6. srpnja obustavlja studijski proces

Studentima i profesorima FFZG-a ostalo još nekoliko dana za obavljanje svih obaveza

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Wikipedia)

Fakultetsko vijeće Filozofskoga fakulteta u Zagrebu danas je objavilo da od srijede 6. srpnja obustavlja sve studijske procese sve dok se iz saborske procedure ne povuku prijedlozi triju zakona o visokom obrazovanju koje je vlada u proceduru uputila 21. lipnja, javlja Hina.

Vijeće, u izjavi upućenoj državnim institucijama te akademskoj i široj javnosti, "podsjeća da je nizom svojih odluka argumentirano upozoravalo na neprihvatljivost zakonskih prijedloga i načina na koji se oni nameću usprkos argumentima akademske zajednice i otporu uvjerljive većine sveučilišnih, znanstvenih i drugih institucija".

Stoga je Vijeće, dodaje se u izjavi, u više navrata zahtijevalo potpuno odbacivanje nacrta prijedloga zakona.

Budući da opći otpor akademske zajednice nije imao nikakva učinka, nego je Vlada RH 21. lipnja uputila prijedloge zakona u saborsku proceduru, Vijeće je, kako se navodi, slijedom prethodnih upozorenja i odluka na današnjoj sjednici donijelo odluku da se obustavlja studijski proces u svim vidovima od srijede 6. srpnja, sve dok se prijedlozi zakona ne povuku iz saborske procedure, odnosno za vrijeme zasjedanja Sabora.

Usto, Vijeće predlaže Senatu Sveučilišta u Zagrebu da na sjednici 5. srpnja donese odgovarajuću odluku o obustavljanju studijskoga procesa u svim vidovima do povlačenja prijedloga zakona iz saborske procedure, čime se Vijeće Filozofskoga fakulteta priklanja već iznesenim prijedlozima Pravnog i Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu.

Vijeće predlaže i da se nakon povlačenja zakona iz saborske procedure u dogovoru državnih i akademskih čimbenika formiraju šire stručne radne skupine koje bi radile na strateškim osnovama i zakonskim rješenjima reforme sustava znanosti i visokog obrazovanja.

30.06.2011. 14:24:00
http://metro-portal.hr/filozofski-fakultet-od-6-srpnja-obustavlja-studijski-proces/60779/