Metro-portal.hr

objavljeno 19.10.2010. 14:46:32
NAJSTARIJI

Filozofski fakultet obilježio 341 godinu tradicije

Zagrebački Filozofski fakultet obilježio je Dan fakulteta, a dekan Damir Boras upozorio je na smanjenje ulaganja u taj fakultet

Filozofski fakultet u Zagrebu
Filozofski fakultet u Zagrebu (Wikipedia)

Filozofski fakultet u Zagrebu, najstariji fakultet u Hrvatskoj, koji sa zagrebačkim Sveučilištem dijeli 341 godinu neprekinute tradicije, obilježio je danas Dan fakulteta.

Dekan Filozofskoga fakulteta Damir Boras u izvješću je rekao kako je prošla godina bila obilježena gospodarskom krizom, koja je dotaknula i Sveučilište u Zagrebu, a posebno Filozofski fakultet. Upozorio je da su posljednih godina zaustavljena ulaganja na Fakultetu te da je brz financijski oporavak onemogućen zbog sve većega duga Ministarstva znanosti, obrazovanja i športa prema Fakultetu. Rekavši kako je Fakultetu za kvalitetu nastave izuzetno važna vanjska suradnja, koja je ove godine morala biti smanjena zbog nedostatka sredstava, dekan Boras naglasio je kako ipak vidi izlaz iz dosadašnje teške situacije.

Napomenuvši da je na Fakultetu više od 800 zaposlenika (profesora i ostalih djelatnika), dekan Boras kazao je da na njemu trenutno studira više od 6.500 studenata, i to 2.750 preddiplomskih studenata, 2.220 studenata diplomskih studija, oko 900 apsolvenata predbolonjskog i bolonjskog studija te 670 doktorskih studenata. Prošle je godine na Fakultetu magistriralo pedesetak studenata, a doktoriralo 133.

Tijekom obilježavanja Dana fakulteta dekan Damir Boras uručio je Godišnju povelju Filozofskog fakulteta Ivi Pranjkoviću, jednom od najistaknutijih jezikoslovaca s Odsjeka za kroatistiku. Godišnje nagrade uručene su Tatjani Peruško s Odsjeka za talijanistiku, Marku Špikiću s Odsjeka za povijest umjetnosti i Leu Rafoltu s Odsjeka za kroatistiku. Nagrade Franje Markovića uručene su i studentima Feđi Gavriloviću, Marinu Ivanoviću, Sonji Krnjeta te skupini studenata hispanistike i udruzi studenata povijesti. Dekanovu nagradu dobilo je četvero zaposlenika, a nagradu za izvrsnost u studiju 32 studenta preddiplomskog te 26 studenata diplomskog studija.

Proslavi Dana fakulteta uz nastavnike, studente i umirovljenike Fakulteta nazočili su rektor zagrebačkoga Sveučilišta Aleksa Bjeliš, izaslanica Predsjednika Republike Hrvatske Zrinka Vrabec-Mojzeš, izaslanik zagrebačkoga gradonačelnika Duško Ljuština, potpredsjednica zagrebačke Gradske skupštine Tatjana Holjevac te veleposlanici i članovi diplomatskoga zbora. U programu je po prvi put službenim koncertom nastupio Zbor Filozofskoga fakulteta. (hina/metro-portal)

19.10.2010. 14:46:32
http://metro-portal.hr/filozofski-fakultet-obiljezio-341-godinu-tradicije/49968/