Metro-portal.hr

objavljeno 14.07.2011. 18:37:40
KRENI STANI

Filozofski fakultet iz Zagreba prekida obustavu nastavnog procesa

Vijeće podupire odluke Senata Sveučilišta u Zagrebu o odgodi početka sljedeće akademske godine budu li prijedlozi zakona i dalje u saborskoj proceduri

FFZG
FFZG (Wikipedia)

Fakultetsko vijeće Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu odlučilo je od 15. srpnja prekinuti obustavu studijskog procesa i ponovno uspostaviti znanstveno-nastavni proces u cjelini, piše Hina.

Vijeće je to odlučilo, kako se ističe u priopćenju, "s obzirom na tijek ove sjednice Sabora i s uvjerenjem da se na njoj više neće raspravljati o prijedlozima triju zakona o znanosti, visokom obrazovanju i sveučilištu".

Vijeće ističe da ne odustaje od zahtjeva da se prijedlozi zakona potpuno povuku iz saborske procedure te da se pokrene široka javna rasprava o načelima na kojima bi se gradila najprije strategija, a zatim zakoni koji će regulirati znanost i visoko obrazovanje u Hrvatskoj.

Usto, Vijeće podupire odluke Senata Sveučilišta u Zagrebu o odgodi početka sljedeće akademske godine budu li prijedlozi zakona i dalje u saborskoj proceduri.

Vijeće je, kako ističe u priopćenju, odlučilo produljiti redovni ispitni rok do 20. srpnja.

Fakultetsko vijeće danas je poslalo i otvoreno pismo predsjednici vlade Jadranki Kosor u kojemu ističe da je na današnjoj sjednici raspravljalo o prijedlozima triju zakona te izrazilo zabrinutost što je vlada takve prijedloge zakona poslala u saborsku proceduru.

Ističući da cijeni što procedura nije požurena, nego je dopušteno da prijedlozi budu cjelovito raspravljeni, vijeće apelira na premijerku da vlada prijedloge zakona povuče iz saborske procedure "u skladu s argumentima koji su se artikulirali tijekom rasprave, a o kojima je javnost zbog dugotrajne medijske blokade slabo obaviještena, a čini se da ni vlada nije nepristrano informirana".

Vijeće u otvorenom pismu, koje je potpisao dekan Damir Boras, poziva premijerku da u sastavu savjetodavnoga skupa s kakvim se sastala 2. lipnja, bude li ponovno sazvan, budu i predstavnici "znanstvene i akademske većine koji imaju kritičke stavove o prijedlozima, uključujući i one bivše ministre koji nisu javno podržali prijedloge zakona da bi se osigurala partnerska i reprezentativna rasprava o stanju u znanosti i visokome obrazovanju", a ne samo zagovornici prijedloga zakona.

"Željeli bismo da se u budućoj stručnoj i javnoj raspravi artikuliraju pravi temelji za strategiju razvoja znanosti i visoke naobrazbe u Republici Hrvatskoj na kojima bi se mogli temeljiti dobri zakonski prijedlozi", ističe se na kraju pisma Fakultetskoga vijeća.

14.07.2011. 18:37:40
http://metro-portal.hr/filozofski-fakultet-iz-zagreba-prekida-obustavu-nastavnog-procesa/61294/