Metro-portal.hr

objavljeno 27.10.2009. 11:14:10
besplatne projekcije

Filmski festival o pravima djece u kinu Europa

Dvadesetak nagrađivanih dokumentarnih filmova prikazivat će se u studenom

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Milivoj Keber/CROPIX)
Prvi Filmski festival o pravima djece, utemeljen u povodu 20. godišnjice Konvencije o pravima djeteta, održat će se od 20. do 22. studenoga u zagrebačkom kinu Europa.

Izbor dvadesetak dokumentarnih filmova, većinom nagrađivanih i u Hrvatskoj premijernih naslova, pokušat će odgovoriti koliko su u suvremenom svijetu osigurana temeljna prava djece, izvijestio je danas organizator, Ured UNICEF-a za Hrvatsku.

Dio programa bit će posvećen pravima djece na izražavanje i stvaralaštvo, odnosno prikazat će najbolja ostvarenja zadnjih godina iz filmskog stvaralaštva djece i mladih u Hrvatskoj.

Po riječima umjetničke direktorice Festivala Tatjane Aćimović, prvi kriterij kod odabira filmova bio je tematika i angažman autora u osvještavanju pitanja prava djece, a drugi umjetnička kvaliteta i doprinos razvoju filmske umjetnosti.

Tim festivalom Hrvatska se, s ciljem podizanja svijesti javnosti o problemima u ostvarivanju prava djece širom svijeta, priključuje mnogim zemljama koje ove godine pokreću slične festivale.

Festival se organizira u suradnji s Hrvatskim filmskim savezom i kinom "Europa", pod pokroviteljstvom hrvatske Vlade. Ulaz na projekcije i popratna događanja bit će besplatan. (hina/metro-portal)

27.10.2009. 11:14:10
http://metro-portal.hr/filmski-festival-o-pravima-djece-u-kinu-europa/25099/