Metro-portal.hr

objavljeno 05.02.2017. 10:31:00
FESTIVALI

Filmski festival 'Mladi, u kino!!!' u zagrebačkom 'Tuškancu'

U organizaciji Francuskog instituta u Hrvatskoj festival donosi četiri filma odabrana, napominju organizatori, zbog svoje kinematografske kvalitete i kulturnog značaja

Odličan filmski festival za djecu
Odličan filmski festival za djecu (Arhiva)

Prvo izdanje novog filmskog festivala 'Mladi, u kino!!!', koji svojim konceptom nastoji potaknuti mlade na kritičko promišljanje sadržaja koji gledaju, održat će se od 6. do 8. veljače u zagrebačkom kinu Tuškanac.

Kada se obrazovanje bavi filmom, ono sudjeluje u formiranju mladih ljudi kritičnih prema svim slikama kojima su obasipani, a kada se film bavi obrazovanjem, on sudjeluje u izgradnji pametnijeg i solidarnijeg ljudskog društva, ističe se u najavi festivala.

U organizaciji Francuskog instituta u Hrvatskoj festival donosi četiri filma odabrana, napominju organizatori, zbog svoje kinematografske kvalitete i kulturnog značaja. Povrh emocije koju pobuđuju, oni pozivaju mladu publiku na preispitivanje i otvaraju mogućnost promišljanja na teme kao što su poštivanje raznolikosti i borba protiv predrasuda i stereotipova, dodaje se.

Festival otvara u jutarnjim satima, uz nazočnost redateljice Marie-Christine Courtes, animirani film 'Pod tvojim prstima', koji je bio u predselekciji za ovogodišnje Oscare. Taj kratkometražni film prikazuje mladu Emilie koja, na dan kremiranja svoje bake, uranja u njezine uspomene, otkriva Indokinu u vrijeme Hoa, njezin ljubavni susret s francuskim doseljenikom, rođenje Linh (njezine majke), rat, njezin odlazak iz zemlje i dolazak u Francusku.

Idući dan na programu su dva kratkometražna igrana filma Princeza Marie-Sophie Chambon, o djevojčici koja želi biti princeza, ali otkriva da je puno bolje biti astronaut, te 'Vučja glava' Alice Vial o usamljenoj djevojčici kojoj je utjeha lutka vučje glave.

Posljednji dan festivala na programu je animirani film 'Slika' Jean-Francoisa Laguioniea, čija se radnja odvija unutar slike na kojoj su naslikani dvorac, vrt i šuma, a gdje žive neobični likovi, nedovršeni rad svoga autora.

Svi filmovi imaju hrvatske i francuske podnaslove, projekcije su besplatne, no zbog ograničenog broja mjesta potrebne su prethodne prijave. Festival se organizira u suradnji s francuskim Festivalom edukativnog filma u Evreuxu, a kako bi se bolje pripremili za odlazak u kino s učenicima, učiteljima su na raspolaganju sažeci za svaki film.

05.02.2017. 10:31:00
http://metro-portal.hr/filmski-festival-mladi-u-kino-u-zagrebackom-tuskancu/102922/