Metro-portal.hr

objavljeno 31.05.2010. 09:49:45
HAPPY END

Veliki filmovi bez sretnog završetka

Filmovi bez "happy enda" često ostavljaju jači dojam na gledatelje koji nerijetko kino napuštaju u suzama

Gledatelji uglavnom od filma očekuju sretan završetak - par suočen s nizom problema na kraju ipak pronalazi ljubavnu sreću, a glavni junak akcijskog filma jednostavno mora preživjeti.

Filmovi bez "happy enda", s druge strane, često ostavljaju jači dojam i realističniji su poput stvarnog prekida u romantičnoj komediji "Break up" ili za tinejdžerice nikad prežaljene smrti Leonarda DiCapria u Titaniku.

Gladijator (2000.)

Ridley Scott još uvijek nije posve siguran je li doista trebao ubiti gladijatora Maximusa. Međutim, originalan scenarij predvidio je tragičan završetak isprepleten intrigama i ljubomorom koji vodi do posljednjeg obračuna Maximusa i Komoda u Koloseju.

Easy Rider (1969.)

Dennis Hopper i Peter Fonda su napušeni bajkeri koji putuju Amerikom. Dvojac iz jedne nevolje i avanture upada u drugu, a putovanje završava spektakularnom, smrtonosnom eksplozijom.

Le Professionnel (1981.)

Bivši tajni agent Josselin Beaumont dobio je zadatak da ubije predsjednika fiktivne države u Africi. Glavni junak pritom postaje igračka političkih moćnika koji ga uspijevaju zaustaviti ubojstvom.

Prohujalo s vihorom (1939.)

Četverosatni film o nemogućoj ljubavi između Scarlett O'Hare i Rhetta Butlera završava njegovim odlaskom i odustajanjem od zajedničke budućnosti. Posljednja rečenica Clarka Gablea u filmu, "Frankly, my dear, I don't give a damn" jedan je od najpoznatijih filmskih citata svih vremena.

Titanik (1997.)

Kao da potonuće velikog putničkog broda samo po sebi nije dovoljno tragičan događaj, James Cameron je u svojedobno najuspješnijem filmu svih vremena odlučio "ubiti" i ljubavnu priču i rasplakati milijune gledateljica.  

31.05.2010. 09:49:45
http://metro-portal.hr/filmovi-bez-sretnog-zavrsetka/41347/