Metro-portal.hr

objavljeno 29.01.2008. 22:40:03

Film o Plavom orkestru na festivalu u Sarajevu

Redatelj Pjer Žalica radi na dokumentarcu o nekadašnjoj pop-teen atrakciji

Priču o kulturnom fenomenu bivše države uskoro ćemo gledati na velikom platnu
Priču o kulturnom fenomenu bivše države uskoro ćemo gledati na velikom platnu

Većina onih koji su u osnovnu školu krenuli osamdesetih vjerojatno će s nestrpljenjem očekivati najnoviji uradak redatelja Pjera Žalice. Sarajevski filmaš odlučio je iskazati dužno poštovanje idolima svoje mladosti i snimiti film o Plavom orkestru, pop-grupi koja je prije dvadeset godina zaludila tinejdžere u cijeloj bivšoj državi.

Žalica trenutačno zajedno s frontmenom Orkestra Sašom Lošićem bira lokacije za snimanje u Sarajevu, Ljubljani, Zagrebu i Beogradu, a u planu je da film bude premijerno prikazan na ovogodišnjem Sarajevo Film Festivalu.

S nevjerojatnih pet milijuna prodanih albuma do danas, Plavi orkestar je s pravom nazivan ‘kulturnim fenomenom osamdesetih’. Tim više što s nijednim od ukupno osam albuma nisu na svojoj strani nikad imali kritiku, no zato im fanatične publike nikad nije nedostajalo. Razloge tog apsurda mnogi su vidjeli u njihovom koketiranju s folk prizvucima, ali da se pitalo ondašnju omladinu, Plavi je orkestar svoj uspjeh zaslužio jer su pronašli najjednostavniji put do tinejdžerskih osjećaja, onih koji su nastajali uz prve ljubavi, prva pijanstva i prva razočarenja.

Diskografija
1985 - Soldatski bal
1986 - Smrt fašizmu
1989 - Sunce na prozoru
1991 - Simpatija
1996 - Everblue 1
1996 - Everblue 2
1998 - Longplay
Bend su 1983. godine osnovali vokal Saša Lošić - Loša, gitarist Mladen Pavičić - Pava i bubnjar Admir Čeramida - Čera 1, a kasnije im se pridružio i basist Samir Čeramida iliti Čera 2.

Prvu su ploču, znameniti ‘Soldatski bal’ snimali u dramatičnim okolnostima  u Zagrebu, kad je ‘lepi Pava’ zbog neslaganja s Lošom usred snimanja napustio grupu. Na njihovu sreću, pokušaj mirenja je uspio i jedanaest pjesama s debitantske ploče postalo je ultimativnim hitovima generacije koja je bila premlada da se ‘zakači’ na zagrebački i beogradski novi val.

Dakle, ako su vam se prije više od dvadeset godina noge tresle na spomen Plavog orkestra, poput doljepotpisanom kada se jednom davno s njima slučajno sudario u jednoj od starih šibenskih ulica, još neimenovani Žalicin film idealna vam je prilika za instantni povratak u sretnije dane.

Piše: Marko Podrug
29.01.2008. 22:40:03
http://metro-portal.hr/film-o-plavom-orkestru-na-festivalu-u-sarajevu/1897/