Metro-portal.hr

objavljeno 04.06.2011. 22:24:00
KINO EUROPA

Film "Moj pas Tulip" osvojio Grand Prix Animafesta

Posebno priznanje žiri je dodijelio švedskom filmu "Metropia" Tarika Saleha, mračnom znanstveno-fantastičnom trileru o svijetu u kojem ponestaje nafte

Američki film "Moj pas Tulip" Paula Feirlingera osvojio je Grand Prix, a švedski film "Metropia" Tarika Saleha dobio je Posebnu nagradu žirija 21. svjetskog festivala animiranog filma Animafest Zagreb, čiji je natjecateljski dio završio večeras svečanom dodjelom nagrada u kinu "Europa", piše Hina.

Tročlani žiri, u kojem su bili Paul Driessen, David Silverman i Dunja Janković, Grand prix je dodijelio filmu "Moj pas Tulip" rađenom po stvarnoj priči o sredovječnom čovjeku koji je udomio njemačku ovčarku po imenu Tulip koja mu, na njegovo iznenađenje, postaje životna ljubav i idealna pratilja koju je uzalud tražio godinama.

Riječ je, kako je obrazložio žiri, o "iznimno dražesnoj i na prekrasan način ispričanoj priči o Englezu i njegovu odnosu sa psom".

"Izvrsna kontrola animacijskih stilova, snažna i narativna glazbena podloga te jasni montažerski postupci učinili su ovaj film naoko jednostavnom pričom i prikrili njegovu kompleksnost", istaknuo je žiri u obrazloženju nagrade.

Posebno priznanje žiri je dodijelio švedskom filmu "Metropia" Tarika Saleha, mračnom znanstveno-fantastičnom trileru o svijetu u kojem ponestaje nafte. Film se odvija u golemoj podzemnoj mreži povezanih europskih željezničkih sustava, a glavnim su likovima glasove posudili Vincent Gallo, Juliette Lewis, Udo Kier i Stellan Skarsgard.

"Vizualno dojmljiv stil i tehnika idealno odgovaraju ovom izvrsno napisanom trileru o uroti. Sumorno futurističko ozračje naglašeno je odabirom animacijskog pristupa, a snažna gluma glasom još je jedan razlog zašto je žiri odlučio ovom filmu dodijeliti Posebno priznanje", stoji u obrazloženju odluke žirija.

Trailer filma "Moj pas Tulip":

Nagradu Zlatni Zagreb, koja se dodjeljuje najboljem filmskom projektu u razvoju, osvojio je američko-mađarski film "The Jungle" Tibora Banoczkog, nastao prema romanu Uptona Sinclaira. Posrijedi je priča o propalom američkom snu u osvit 20. stoljeća, o masovnoj proizvodnji, migraciji i kvarnosti modernoga svijeta.

Dobitnik Nagrade publike bit će poznat u nedjelju.

Nakon dodjele nagrada u kinu Europa premijerno je prikazan film "Preživjeti život (teorija i praksa)" Jana Švankmajera.

Program Animafesta nastavlja se i sutra u kinu Europa, gdje će, među ostalima biti prikazani i nagrađeni filmovi, te u kinu Tuškanac. Animafest se nakon Zagreba seli u Rijeku gdje će od 10. do 12. lipnja gostovati u Art kinu Croatia.

U okviru 21. svjetskog festivala animiranog filma u sedam programa prikazano je 69 filmova, od čega 47 kratkometražnih.

Osim "Velikog natjecanja", u sklopu kojega je prikazano devet dugometražnih animiranih filmova, i "Svjetske panorame", ove je godine održan novi program "Kino za uši", s kultnim animiranim glazbenim filmovima, potom "Majstori animacije" s retrospektivom Paula Driessena, dobitnika "Animafestove" nagrade za životno djelo 2002. te "Cartoon d'Or" koji je predstavio najbolje radove kratke animirane europske produkcije.

04.06.2011. 22:24:00
http://metro-portal.hr/film-moj-pas-tulip-osvojio-grand-prix-animafesta/59738/