Metro-portal.hr

objavljeno 31.07.2011. 09:29:24
SFF

Film Disati pobjednik Sarajevo film festivala

Uz glavnu, film Karla Markovicsa dobio i nagradu za najboljeg glumca, Mataniću pobjeda u kategoriji kratkog filma

Karl Markovics prima Srce Sarajeva
Karl Markovics prima Srce Sarajeva (SFF)

Film "Disati" redatelja Karla Markovicsa u austrijsko-njemačkoj koprodukciji proglašen je najboljim u kategoriji igranog filma ovogodišnjeg Sarajevo Film Festivala (SFF) koji je zatvoren u subotu, a svečanom zatvaranju nazočili su hrvatski predsjednik Ivo Josipović ali i čuvene hollywoodske zvijezde Angelina Jolie i Brad Pitt, prenosi Hina.

U kategoriji kratkog filma u kojemu se za nagradu natjecalo jedanaest ostvarenja najboljim je proglašen hrvatski "Mezanin" redatelja Dalibora Matanića a posebnu nagradu u ovoj kategoriji dobio je i "Dove sei, amore mio" redatelja i scenarista Veljka Popovića.

Za ulogu u pobjedničkom filmu "Disati" najboljim glumcem proglašen je mladi Thomas Schubert a njemu je nagradu uručila upravo Jolie. Njoj je pak ovom prigodom uručena nagrada počasno Srce Sarajeva za ukupni doprinos filmu i njen ukupni društveni angažman. "Puno vam hvala", izgovorila je vidno uzbuđena Jolie koja je čak zasuzila na pozornici.

"Trudim se da ne zaplačem i jako sam sretna što sam u ovom nevjerojatnom gradu i ovoj lijepoj zemlji", kazala je Jolie.

Dodala je kako nikada nije radila s tako dobrim glumcima kao u filmu "Zemlja krvi i meda" koji je režirala i koji tek treba biti predstavljen publici u Veneciji. "Vrlo sam počašćena i hvala vam", kazala je Jolie, zahvaljujući se direktoru SFF-a Mirsadu Purivatri.

Najboljom glumicom 17. SFF-a proglašena je Ada Condescu za ulogu u rumunjskom filmu "Loverboy", a posebna nagrada žirija pripala je bugarskom filmu "Ave" Konstantina Bojanova.

Žiri ovogodišnjeg SFF-a u kategoriji dokumentarnog filma najboljim je proglasio ostvarenje redatelja Nedžada Begovića "Mobitel".

Brojna publika okupljena na festivalskom trgu ispred sarajevskog Narodnog pozorišta gdje je održana završna svečanost SFF-a srdačno je pozdravila hrvatskog predsjednika u čijoj je pratnji bio član Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović.

Ivo Josipović kazao je kako se veseli dolasku u Sarajevo, istaknuvši važnost festivala kakav je SFF jer oni povezuju ljude i doprinose uzajamnom povjerenju.

Na 17. SFF-u prikazano je više od dvije stotine filmova koje su vidjele na tisuće gledatelja.

31.07.2011. 09:29:24
http://metro-portal.hr/film-disati-pobjednik-sarajevo-film-festivala/61832/