Metro-portal.hr

objavljeno 21.02.2018. 16:01:00
NEVJEROJATNO!

Film Armageddon možda je bliže stvarnosti nego što bismo očekivali

Tim astrofizičara razvio je i istrenirao kompjuterski program koji analizira trenutne opcije za neutralizaciju asteroida ili kometa koji bi mogli prijetiti Zemlji.

Kako se riješiti napasnih asteroida
Kako se riješiti napasnih asteroida (Pixabay)

Tko još nije gledao Armageddon, film katastrofe iz 1998.godine? U njemu su Bruce Willis, Ben Affleck i društvo poslani u svemir kako bi na golemi asteroid koji prijeti Zemlji postavili nuklearno oružje koje bi ga uništilo.

Dvadeset godina kasnije, napredni algoritmi umjetne inteligencije donijeli su zaključak da je formula uništavanja asteroida kojemu je pribjegao producent Michael Bay zapravo najbolji način na koji bismo se trebali nositi s potencijalno opasnim nebeskim tijelima koja lete u našem smjeru.

Naravno, dosad još u svemir nismo imali potrebe slati takve ekspedicije, a u NASA-i se stanje u svemiru prati sedam dana u tjednu i zasad nema naznaka nikakvih prijetnji u narednih nekoliko stotina godina.

No uvijek treba biti spreman...

S tom mantrom na pameti, tim astrofizičara predvođenih Erikom R. Nesvold razvio je i istrenirao kompjuterski program koji analizira trenutne opcije za neutralizaciju asteroida ili kometa. Nazvan je "Deflector Selector", a proučava 6 milijuna hipotetskih scenarija u kojima se objekt približava Zemlji. U svakom scenariju, program uspoređuje koliko bi putanja objekta bila skrenuta da se primijeni jedna od tri opcije: a) pogodak objekta projektilom, b) lansiranje „gravitacijskog traktora" koji bi skrenuo objekt s kursa ili c) korištenje nuklearnog oružja koje bi objekt trebalo raznijeti na komadiće.

Simulacijski trening trajao je 40 sati i za njega se koristilo 100 računala, a detalji o procesu opisani su u časopisu Earth and Planetary Astrophysics.

Deflector Selector proučavao je tri vrste objekata; asteroide, komete i svemirski otpad. Zaključio je da bi nuklearno oružje moglo spriječiti 50% mogućih opasnosti, dok traktori i projektili ne bi baš puno pomogli.

Usprkos tome što su nepobitno korisni, ovi zaključci tek su temelj za buduća istraživanja kojima bi se trebalo dokazati koliko bi zaista bili uspješni u slučaju opasnosti.

Piše: Andrea Holi
21.02.2018. 16:01:00
http://metro-portal.hr/film-armageddon-mozda-je-blize-stvarnosti-nego-sto-bismo-ocekivali/110449/