Metro-portal.hr

objavljeno 18.10.2010. 21:46:02
GLAS ZA NOVAC

FIFA pokrenula istragu vezanu za traženje mita

FIFA je pokrenula je službenu istragu vezanu za optužbe kako su dvojica članova Izvršnog odbora zatražila mito u zamjenu za svoje glasove prilikom odlučivanja o domaćinu SP-a 2018.

Mito i korupcija
Mito i korupcija (Getty Images)

"FIFA je otvorila istragu protiv dvojice aktualnih članova Izvršnog odbora kako bi se razjasnilo jesu li prekršili etički kodeks. Zamolili smo predsjednika Etičkog povjerenstva da odmah reagira i poduzme sve potrebne korake. U tijeku su istrage vezane i za druge dužnosnike FIFA-e koji bi mogli biti umiješani u ovaj slučaj", stoji u priopćenju FIFA-e.

Prema pisanju britanskog "The Sunday Timesa", dvojica članova IO FIFA-e ponudila su svoje glasove njihovim novinarima koji su se lažno predstavljali. Prema njima, Nigerijac Amos Adamu tražio je novac za osobni projekt izgradnje terena s umjetnom travom, dok je predsjednik Oceanijske nogometne konfederacije Reynald Temarii tražio novac za sportsku akademiju na svom Tahitiju.

Domaćine SP-a 2018. i 2022. godine FIFA će objaviti u Zurichu 2. prosinca, a o tome će odlučivati 24 člana Izvršnog odbora. Samostalni kandidati za domaćina SP-a 2018. su Engleska i Rusija, dok su zajedničke kandidature podnijeli Španjolska i Portugal, te Belgija i Nizozemska. Kandidati za SP 2022. su SAD, Japan, Južna Koreja, Katar i Australija. (hina/metro-portal)

18.10.2010. 21:46:02
http://metro-portal.hr/fifa-pokrenula-istragu-vezanu-za-trazenje-mita/49932/