Metro-portal.hr

objavljeno 01.04.2011. 12:12:00
OČEKIVANO

FIFA i UEFA suspednirale BiH, nema igranja u međunarodnim natjecanjima

Suspenzija je očekivano uslijedila nakon što Skupština NS BiH nije prihvatila izmjene statuta koje podrazumijevaju ukidanje tročlanog predsjedništva Saveza

Navijači Bih reprezentacije
Navijači Bih reprezentacije (Dado Ruvić/CROPIX)

Međunarodni nogometni savez (FIFA) i Europski nogometni savez (UEFA) u petak su suspendirali Nogometni savez BiH, čija reprezentacija i klubovi do daljnjega neće moći igrati međunarodna natjecanja, javlja Hina.

Suspenzija je očekivano uslijedila nakon što Skupština NS BiH nije prihvatila izmjene statuta u kojima su krovne organizacije svjetskog nogometa, između ostaloga, tražile da se ukine tročlano predsjedništvo Saveza. Te promjene su od NS BiH zatražile još u listopadu FIFA i UEFA, a u priopćenju obiju organizacija se kaže da su "zatražene promjene statuta bili minimalni zahtjevi". Na Skupštini NS BiH od 54 izaslanika samo su 22 bila za promjene, četiri su bila suzdržana, a 28 ih je glasovalo za održavanje sadašnjeg statuta po kojemu se na čelu Saveza izmjenjuju hrvatski, bošnjački i srpski predsjednik.

Suspenzija teče od 1. travnja, a u priopćenjima se navodi da će se situacija u BiH razmatrati ponovno na 16. lipnja na sastanku Izvršnog odbora UEFE. Najviše štete ovom odlukom imat će BiH reprezentacija, koja igra kvalifikacije za EURO 2012 i koja se prošlog tjedna pobjedom na Rumunjskom (2:1) vratila u igru za prva dva mjesta u skupini. Sljedeću utakmicu BiH igra 3. lipnja u Rumunjskoj, a ako suspenzija ostane, BiH bi mogla biti definitivno izbačena iz kvalifikacija.

01.04.2011. 12:12:00
http://metro-portal.hr/fifa-i-uefa-suspednirale-bih-nema-igranja-u-medjunarodnim-natjecanjima/57220/