Metro-portal.hr

objavljeno 13.02.2009. 12:53:27
AKTIVAN I OKRETAN

Fidel Castro je u dobroj formi

Čileanska predsjednica opovrgnula je nedavne napise o 'el Comandanteu'

Fotografija vijesti

Bivši kubanski vođa Fidel Castro primio je u četvrtak čileansku predsjednicu Michelle Bachelet koja je ocijenila da je on aktivan i u dobroj formi i time opovrgnula nedavne spekulacije o pogoršanju zdravlja vođe kubanske revolucije.

"On je u vrlo dobroj formi", rekla je novinarima u Havani Bachelet koja je s 82-godišnjim Castrom sat i pol razgovara, među ostalim i o čileanskom gospodarstvu.

Castro je bio "vrlo okretan" i "aktivan", rekla je Bachelet.

U srpnju 2006., Fidel Castro je sve ovlasti predao mlađem bratu Raulu te se podvrgnuo operaciji zbog slabo razjašnjenog unutarnjeg krvarenja. Otada su u javnost emitirane samo njegove fotografije i videosnimke na kojima izgleda vrlo krhko.

Fidelo Castro bio je blizak saveznik čileanskog predsjednika Salvadora Allendea, kojega je vojna hunta ubila 11. rujna 1973. u državnom udaru generala Augusta Pinocheta. Prošlog mjeseca kružile su glasine da je u teškom stanju, no Havana tvrdi da je Fidel Castro još aktivan, što je sada potvrdila i Bachelet.

Bachelet je prva čileanska predsjednica koja je posjetila Kubu nakon Allendea 1972.

U ovoj godini Kubu su posjetila već tri predsjednika iz Latinske Amerike i analitičari tumače da latinskoamerički čelnici žele novome američkom predsjedniku Baracku Obami poručiti kako je vrijeme da Washington promijeni svoju politiku prema Kubi.

Bachelet je, kao i njezini kolege, osudila 47 godina dug trgovinski embargo Sjedinjenih Država protiv Kube.

Obama je najavio da bi embargo mogao olakšati, ali ne i ukinuti sve dok Kuba ne učini korake prema političkoj i gospodarskoj reformi.

Bachelet i Raul Castro potpisali su nekoliko sporazuma o suradnji u poljoprivredi i biotehnologiji. (hina/metro-portal)

13.02.2009. 12:53:27
http://metro-portal.hr/fidel-castro-je-u-dobroj-formi/14892/