Metro-portal.hr

objavljeno 01.02.2014. 17:00:55
FCA

Fiat Chrysler Automobiles - novi igrač na sceni

Fiat Chrysler Automobiles je novo ime na svjetskoj automobilističkoj sceni - sedmi po veličini proizvođač automobila na svijetu

Fiat je potpuno preuzeo Chrysler
Fiat je potpuno preuzeo Chrysler (Automania)

Fiat koncern konačno je ostvario svoj cilj - kompletno preuzimanje Chryslera. Talijanski proizvođač automobila preuzeo je 2009. godine dio vlasništva financijski posrnulog Chryslera, te je do kraja 2011. godine Fiat imao u vlasništvu 58,5 posto vlasništva Chryslera. Krajem 2013. godine postignut je dogovor sa UAW (United Auto Workers Union - Udruženje američkih automobilskih proizvođača) i Fiat je sada u potpunosti preuzeo Chrysler za 4,35 milijardi dolara. Od početka 2014. Godine ide se u reorganizaciju pa je spajanjem talijanskog Fiata iz Torina i američkog Cryslera iz Detroita stvorena kompanija Fiat Chrysler Automobiles (FCA) koja je sedmi po veličini proizvođač automobila na svijetu.

No, novostima tu nema kraja. Italija (Torino) gubi rukovođenje cijelom pričom, jer je odlučeno kako će Fiat Chrysler Automobiles (FCA) imati pravno sjedište u Nizozemskoj (Amsterdam), a porezno sjedište u Velikoj Britaniji (London).

London je izabran kao poreznog sjedišta, jer britanski sustav nudi prednosti u plaćanju poreza za one koji ostvaruju dividende u inozemstvu. Porezi na dividende su u Velikoj Britaniji niži neko u Italiji. Pravno sjedište je u Amsterdamu zbog obitelji Agnelli koja i s manje od 30% vlasništva nove automobilske tvrtke može kontrolirati društvo, a što im ne bi bilo moguće u Italiji na osnovu talijanskih zakona.

Sjedište Fiat Grupe ostaje u Italiji, a Chryslera u SAD-u. Fiat Chrysler Automobiles imaju ukupno 214.000 zaposlenih, a od tog broja njih 46.000 radi u Italiji. Uz sve novosti pokazan je i novi logotip Fiat Chrysler Automobiles koji se neće koristiti za oznake pojedinih marki automobila.

Više pročitajte na portalu Automania.hr

01.02.2014. 17:00:55
http://metro-portal.hr/fiat-chrysler-automobiles-novi-igrac-na-sceni/83032/