Metro-portal.hr

objavljeno 13.02.2018. 15:44:00
FESTIVALI

Fever Ray i Sevdaliza pokreću EXIT Freedom

Dvije senzacionalne autorice na Petrovaradinsku tvrđavu donose izuzetno suvremen umjetnički izraz

Ludilo na Petrovaradinu
Ludilo na Petrovaradinu (EXIT)

Dugačku art-pop liniju umjetnika koji na EXIT dolaze svake godine još od osnivanja, ovog ljeta na najbolji način nastavit će dvije senzacionalne autorice koje na Petrovaradinsku tvrđavu donose izuzetno suvremen umjetnički izraz.

Prva je apsolutna ikona glazbene scene 21. stoljeća, Karin Dreijer, poznata i kao Fever Ray! Karin na tvrđavu dolazi na vrhuncu karijere, s headlinerskim pozicijama najznačajnijih festivala ovog ljeta, kao što su Primavera ili Melt! koji ju je izdvojio među tri glavna headlinera festivala zajedno s Florence + The Machine i The xx. Također s bendom, uz jedinstven i veoma vizualan nastup, na ovogodišnji EXIT dolazi još jedna izrazito aktualna avangardna pop zvijezda i trenutno vodeća trip-hop umjetnica Sevdaliza! Aktualni album "ISON" te sjajni nastupi i upečatljivi spotovi, iransku umjetnicu lansirali su na pozornice vodećih svjetskih festivala.

Planetarnu popularnost Fever Ray stekla je kroz obožavani i krajnje revolucionarni elektronski sastav The Knife čijih pet albuma su snažno utjecali na današnju glazbu kroz više generacija. U međuvremenu, Karin je svoj prodorni glas posudila i za najveći hit grupe Röyksopp "What Else Is There", a s norveškim duom snimila je još jednako omiljene pjesme "This Must Be It" i "Tricky Tricky". Prvi samostalni album izdaje kao Fever Ray 2009. godine, a The Guardian i Resident Advisor proglasili su ga drugim najboljim albumom te godine. Album je iznjedrio kolosalne pjesme "When I Grow Up", "Keep The Streets Empty For Me" i svakako najpoznatiju "If I Had A Heart", koja je posljednjih godina postala prava himna kroz uvodnu špicu popularne serije "Vikinzi"! Njeni nastupi obavijeni mistikom bili su veoma malobrojni i posljednja samostalna turneja završena je još 2010. godine te ne čudi ogromna fama koja se stvorila nakon što je nedavno objavila album „Plunge". Album je u skladu s ovogodišnjim motom "EXIT Freedom", jer ga i Karin osobno opisuje kao djelo "o slobodi i radoznalosti" s kojim istražuje društvene norme koje opstaju i u 21. stoljeću i ženama kroje pravila ponašanja. Poput prošlog, i ovaj album redom je zabilježio visoke ocjene svih najznačajnijih medija kao što su The Guardian, Pitchfork i Resident Advisor.

Sevda Alizadeh, poznatija kao Sevdaliza rođena je u Iranu, a odrasla u Rotterdamu. Bila je sam svoj učitelj pjevanja, pisanja, režije i skladanja, a tečno vlada s čak pet jezika. Trud se isplatio, jer je danas prepoznata kao budućnost, ne samo alternativne scene, već i zvuka koji najviše odgovara onome što zaista čini ovo stoljeće. Njenu glazbu karakterizira složenost njenog hrapavog i senzualnog RnB vokala, odsječnih glazbenih fraza i elegičnih melodija koje iznose snažne bas linije. Ritmične tenzije pretapaju se u kaotične vrhunce dok se u melodijama miješaju punk, trip hop, elektronika i grime. Cijeli umjetnički izraz zaokružuju tekstovi pjesama u kojima je jasan utjecaj književnosti i filozofije, a kritičari su nakon dva odlična maksi-singla, "The Suspended Kid" i "Children of Silk", album prvijenac "ISON" već prizvali vjesnikom nove glazbene ere. Publika EXIT festivala imat će priliku u srpnju na Tvrđavi uživati u pjesmama kao što su "Human", "That Other Girl" i "Sirens of the Caspian"!

I fanovi žestokih gitara slave nova EXIT pojačanja!

EXIT stižu i žestoka pojačanja koja predvodi legendarni njujorški hardcore sastav Madball, povratnici na Explosive, koji donose tri desetljeća energije, strasti i pozitivnog duha! Na Tvrđavu marširaju i vodeći ratnici ekstremne scene Brujeria koji će premijerno nastupiti na ovim prostorima! Neće manjkati ni oi-punk zvuka, jer prvi put u Srbiju stiže i trenutno najtraženiji europski punk bend Lion's Law, dok će prvog dana publiku raspametiti jedan od najcjenjenijih mladih crossover thrash metal bendova - švedski Dr. Living Dead! Dolaze i mlade snage svjetske thrash-speed metal scene, sastav  Evil Invaders, kao i poznati pagan metalci Skyforger, čuveni i po tome što su izveli i prvu metal operu ikada! Publika najfurioznije pozornice EXIT festivala slušat će i norveški pank/HC sastav ExplodingHeadSyndrome, nepredvidive kanadske hardcore pankere Boids i, nakon duže pauze, domaće death metalce Bane! Za lokalno pojačanje na Explosivu bit će zaslužan novosadski hardcore punk bend First Flame, za stoner zvuk pobrinut će se domaći Mud Factory, dok iz dalekog Sibira stižu veterani groove metala Rhemorha! Zagrebački oldschool speed thrash metalci Liv i domaći Terrorhammer, sa svojim thrash black metal zvukom, upotpunit će epsku postavu Explosive pozornice.

EXIT festival bit će održan od 12. do 15. srpnja na Petrovaradinskoj tvrđavu u Novom Sadu i predstavit će neke od najboljih svjetskih, regionalnih i domaćih glazbenih zvijezda kao što su Ziggy Marley, Alice Merton, Richie Hawtin, Adam Beyer b2b Ida Engberg, Amelie Lens, Ben Klock, Jax Jones, Ofenbach, Mahmut Orhan, Burak Yeter, Dog Eat Dog, Idles, Slaves, Grave Digger, Slapshot, Idles, Asphyx, Bombers i mnoge druge. Ulaznice po promotivnoj cijeni od 445 kn prodaju se na prodajnim mjestima Ticketshop i Entrio, a na stranici službene turističke agencije exittrip.org dostupni su i turistički paketi  koji  uz ulaznice, sadrže i opcije za smještaj i prijevoz do EXIT festivala. 

 

13.02.2018. 15:44:00
http://metro-portal.hr/fever-ray-i-sevdaliza-pokrecu-exit-freedom/110301/