Metro-portal.hr

objavljeno 01.09.2010. 14:50:33
PET PREDSTAVA

Festival svjetskog kazališta u Zagrebu od 17. rujna do 2. listopada

VIDEO - Osmu godinu zaredom Festival svjetskog kazališta dovodi atraktivne izvedbe sa svjetskih kazališnih scena

Festival svjetskog kazališta
Festival svjetskog kazališta (Infopunkt.tv)

Festival svjetskog kazališta, koji će se održati od 17. rujna do 2. listopada u Zagrebu, prikazat će pet atraktivnih i važnih predstava u kontekstu europskog teatra, rečeno je na današnjoj konferenciji za novinare.

Već osmu sezonu Festival dovodi najatraktivnije izvedbe sa svjetskih kazališnih scena, a unatoč smanjenju sredstava za 30 posto u odnosu na prošlu godinu, uspjeli smo zadržati broj i kvalitetu predstava, rekla je Dubravka Vrgoč, koja je s Ivicom Buljanom umjetnička ravnateljica Festivala.

Ovogodišnje predstave osobne su ispovijedi, one se na intimistički način bave svakodnevnim problemima na koje nemamo odgovore, ustvrdila je Vrgoč, najavivši da će redatelji svih predstava doći na zagrebački Festival.

Po riječima Ivice Buljana, Festival predstavlja autorsko kazalište prepoznatljivo po redateljskom, koreografskom ili glumačkom rukopisu, a donosi i nove tendencije.

Festival otvara predstava "Ulica Vandenbranden 32", belgijske skupine Peeping Tom, koja u režiji Gabriele Carrizo i Francka Chartiera tematizira usamljenost stanovnika jedne male i izolirane planinske zajednice.

U predstavi "Moj tajni vrt" Stanislasa Nordeya i Falka Richera, u produkciji Festivala d'Avignon, način na koji funkcionira društvo propituje se kroz promišljanje sebe i odnosa s drugima.

Predstavom "Izvan konteksta, za Pinu" belgijski redatelj i koreograf Alain Platel sa skupinom Les Ballets C de la B nastavlja potragu za jezikom pokreta vezanim uz nesvjesno, proizvoljno i nekontrolirano.

"Megalopolis" argentinske plesačice, koreografkinje i redateljice Constanze Macras te kazališta Schaubuehne am Lehniner Platz iz Berlina, simbolizira metafizičko mjesto na kojem se rastače granica privatnog i javnog.

Posljednja je predstava Festivala "U Moskvu! u Moskvu!" nastala po Čehovljevim djelima "Tri sestre" i "Seljaci", u izvedbi berlinskog Volksbuehne am Rosa-Luxemburg-Platz. Redatelj je Frank Castorf, jedan od najznačajnijih redatelja u protekla tri desetljeća, poznat po raskošnim i provokativnim produkcijama.

Njemačke predstave na Festivalu gostuju u suradnji s Goethe-institutom Hrvatska. (Infopunkt/metro-portal)

01.09.2010. 14:50:33
http://metro-portal.hr/festival-svjetskog-kazalista-u-zagrebu-od-17-rujna-do-2-listopada/47161/