« Stand up
objavljeno prije 11 godina
smijehom protiv recesije

Festival "stand up" komedije u Zagrebu

Bolje ikad nego nikad - Zagrepčani će ove godine konačno imati prilike vidjeti pravi festival smijeha.

(Getty Images)
Više o

Tvornica kulture

,

smijeh

,

zagreb-info

,

stand up komedija

Prvi regionalni festival 'stand up' komedije "Panč" u Hrvatskoj, na kojem će nastupiti 15 komičara iz Hrvatske, Slovenije i BiH, održat će se od 10. do 12. rujna u zagrebačkom klubu "Tvornica", najavili su danas organizatori, agencija "Sretna lubenica".

Hrvatski festival, koji će se održati pod geslom "Smijehom protiv depresije zbog recesije", pokrenut je po uzoru na istoimeni festival u Ljubljani, na kojemu su s uspjehom nastupali i hrvatski komičari.

Ljubljanski festival ove je godine u tri dana posjetilo više od tri tisuće ljudi, a nadamo se da će i zagrebački festival imati dobru posjećenost, rekla je Marina Orsag, direktorica festivala.

Orsag smatra da se u nas još premalo zna o tom obliku zabave, koji je, istaknula je, u svijetu već dugo afirmirana izvođačka umjetnost.

'Stand up' komedija u SAD-u postoji pedesetak godina, a u Engleskoj ili Njemačkoj pojedini komičari na jednu večer imaju i nekoliko nastupa i ulaznice za njihove nastupe moraju se nabavljati po nekoliko mjeseci unaprijed, dodala je.

Prvi "Panč" organizira se u koprodukciji sa slovenskom agencijom "Kurz Rock Vibe", a domaći komičari već surađuju sa slovenskima u akciji "Smijehom protiv sukoba", u okviru koje organiziraju mjesečna međusobna gostovanja po Hrvatskoj i Sloveniji.

'Stand up' komedija je scenska disciplina u kojoj izvođač, ujedno autor teksta i režiser svog nastupa, na pozornici na duhovit, nerijetko sarkastičan način, komentira svakodnevne situacije, aktualna događanja, svijet oko sebe te samoga sebe.

Ime festivala je hrvatska verzija engleske riječi "punch" iz fraze "punch-line", što znači ključni, zadnji dio šale koji izaziva smijeh.

Izvor: Hina

26.08.2009. 18:08:24
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh