Metro-portal.hr

objavljeno 20.11.2010. 08:06:00
UNICEF

Festival o pravima djece UNICEFA

Drugi po redu Festival prikazat će 36 filmova dječjih filmskih družina iz zemlje i svijeta

Lora Vidović i Leona Paraminski s djecom
Lora Vidović i Leona Paraminski s djecom (UNICEF)

Svečanom premijerom filma 'Priče kratkih rezova' Dejana Aćimovića o dječjem stvaralaštvu i otvorenjem izložbe dječjih radova Tko sam ja?/Tko smo mi? u Muzeju suvremene umjetnosti započeo je drugi po redu Festival o pravima djece koji traje do 21. studenoga.

'Pričama kratkih rezova' Dejan Aćimović i njegov autorski tim, dali su jedinstveni hommage dječjem stvaralaštvu povezavši niz kratkih rezova u film u kojem se isprepliću dječje stvaralaštvo i intimna razmišljanja o njegovom značenju, javnosti više i manje poznatih osoba iz svijeta skrbi o djeci, umjetnosti i stvaralaštva. U filmu su zabilježeni i predsjednik Republike Hrvatske, prof.dr.sc. Ivo Josipović, pravobraniteljica za djecu Mila Jelavić, UNICEF-ova ambasadorica dobre volje Bojana Gregorić Vejzović i mnogi drugi.

Na natječaj za izložbu pristiglo je više od 350 radova iz svih krajeva Hrvatske putem kojih su djeca predstavila sebe i svoju okolinu koristeći digitalne medije. Više od 300 radova bit će prikazano u čitaonici Muzeja suvremene umjetnosti do nedjelje 21. studenoga 2010. Na festivalu će biti prikazano 36 filmova dječjih filmskih družina iz Hrvatske i svijeta.

Domaćica Festivala, glumica Leona Paraminski, poželjela je prisutnima dobrodošlicu riječima: „Djeca nam uvijek sama najbolje mogu reći ono što trebaju, osjećaju i misle čineći to na iskreni način koji se često gubi odrastanjem. Već puno možemo napraviti ako im damo priliku da se izraze i jednostavno ih - poslušamo."

Festival o pravima djece organizira se povodom 21. obljetnice Konvencije o pravima djece. Zajedno ga organiziraju Ured UNICEF-a za Hrvatsku, Ured pravobraniteljice za djecu, Hrvatski filmski savez, Muzej suvremene umjetnosti, Hrvatsko društvo likovnih umjetnika te tvrtkama Blitz CineStar i T-Hrvatski Telekom. Hotel partner Festivala je Palace Hotel Zagreb.

Događanja u sklopu Festivala:

18. studenoga u 19 sati

Svečano otvaranje izložbe Tko sam ja?/Tko smo mi? i premijera filma Priče kratkih rezova, Muzej suvremene umjetnosti, Dvorana Gorgona i čitaonica (dolazak uz pozivnicu)

 

19. studenoga u 10.30 sati

Matineje dječjih filmova za djecu i škole u kinima CineStar Novi Zagreb, Rijeka, Šibenik i Zadar

20-21. studenoga od 11 do 19 sati

Poziv Muzeja suvremene umjetnosti svoj djeci da svoje radove o toleranciji i različitosti donesu u Školicu i budu dio Festivala o pravima djece

18-21. studenoga Izložba radova djece i mladih u novim medijima Tko sam ja?/Tko smo mi? Muzej suvremene umjetnosti, Čitaonica

Ulaz na sva događanja je besplatan!

19. studenoga

U sklopu obilježavanja 21. godišnjice Konvencije o pravima djeteta, Ured Visokog povjerenika Ujedinjenih naroda za izbjeglice (UNHCR) u Hrvatskoj i Nordijska gospodarska komora u Hrvatskoj, u petak 19. studenoga u 12.00 u prostorijama UNHCR-a u Radničkoj 41, predat će donaciju filmskoj sekciji osnovne škole «Davorin Trstenjak» iz Hrvatske Kostajnice/Sisačko-moslavačka županija, kako bi pomogli društvenoj integraciji učenika različitog etničkog i kulturnog porijekla u ovom ratom pogođenom području povratka

U istim gradovima, u kinima Blitz CineStar ispred redovnih projekcija tijekom trajanja Festivala prikazivani će biti i filmovi nastali na radionicama One Minute Jr. u organizaciji UNICEF-a i partnera globalno. Za dodatne informacije o Festivalu posjetite www.festivalopravimadjece.org.

20.11.2010. 08:06:00
http://metro-portal.hr/festival-o-pravima-djece-unicefa/51477/