Metro-portal.hr

objavljeno 28.06.2022. 14:01:00
NOVOSTI

Festival Miroslava Krleže u Zagrebu

Bogati program ovogodišnjeg Festivala Miroslav Krleža od 1. srpnja otvara predstava ''Sjetite me se 2022.'

Festival Miroslava Krleže
Festival Miroslava Krleže (Arhiva)

Od petka 1. srpnja do četvrtka 7. srpnja u dvorištu Akademije likovnih umjetnosti na rasporedu je jedanaesti po redu Festival Miroslav Krleža, na kojem će se izvesti predstave bazirane na Krležinim djelima te popratni program u čast slavnog hrvatskog književnika.

Posjetitelji će tako u nedjelju 3.srpnja moći pogledati monodramu u izvedbi Dragana Despota 'Na rubu pameti' prema istoimenom Krležinom romanu iz 1938.godine. Iako je od njegovog objavljivanja prošlo 84 godine, Despot smatra da je on sve suvremeniji i aktualniji stoga bi ljudi trebali biti zainteresirani za ono što Krleža govori u tom romanu.

'U njemu se radi o jednom stupnju ljudske gluposti, licemjerja, ljudske i moralne pokvarenosti na koju Krleža preko svoje intelektualne identifikacije podsjeća i proziva', izjavio je Despot na konferenciji za medije.

Ovogodišnje izdanje otvara predstava 'Sjetite me se 2022.', koja također istražuje koliko su Krležine riječi aktualne u vremenima u kojima živimo, najavio je autor predstave i ravnatelj Festivala, Goran Matović.

'Riječ je o monodrami koja je napravljena kao spoj sjećanja na susrete s Krležom, s kojim sam se sreo dvadeset puta, i Krležinih tekstova o 20. stoljeću', rekao je.

Od ostalih predstava, istaknuo je predstavu u koprodukciji s kazalištem Gavella, 'Djetinjstvo u Agramu', koja je na rasporedu 4. i 5.srpnja. Riječ je o Krležinoj prozi koja je građena na tri plana - cirkus, Crkva i kazalište. Nakon toga, 6. i 7.srpnja izvest će se predstava 'Ćelava Leda' u izvedbi glumice i redateljice Sare Stanić.

Predstave će se izvesti u dvorištu Akademije likovnih umjetnosti u Ilici. Dekan Tomislav Buntak kazao je da Festival pruža priliku da se vanjski prostor Akademije otvori javnosti i obogati ga kulturnim događajima.

'Mladim generacijama želimo pokazati da se kultura provodi u kontinuitetu', istaknuo je.

Popratni program Festivala uključuje otkrivanje Krležinih rukopisa u Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici, vožnju autobusom na kat do najznačajnijih zagrebačkih adresa na kojima je Krleža boravio i stvarao, izložbu u Nacionalnom muzeju moderne umjetnosti te tradicionalni 'Doručak kod Krleže' u Kazališnoj kavani.

28.06.2022. 14:01:00
http://metro-portal.hr/festival-miroslava-krleze-u-zagrebu/138343/