Metro-portal.hr

objavljeno 25.04.2021. 10:01:00
NAJAVE

Festival kabareta XIV. Gumbekovi dani od 14. do 29. svibnja

Festival kabareta XIV. Gumbekovi dani, posvećeni velikom glumcu Mladenu Crnobrnji Gumbeku, održat će se od 14. do 29. svibnja u Histrionskom domu u Zagrebu, priopćeno je iz Glumačke družine Histrion.

Gumbekovi dani
Gumbekovi dani (Arhiva)

Svečano otvaranje XIV. Gumbekovih dana bit će u petak, 14. svibnja kad će premijerno biti izvedena predstava Glumačke družine Histrion "Evropa za nas ima štrik" u režiji i izvedbi Zlatka Viteza.

Iz Histriona ističu kako je "halucinantni galgenkabaret 'Evropa za nas ima štrik' još jedan od pokušaja da se kajkavski jezik pretočen u 'Balade Petrice Kerempuha' Miroslava Krleže oživi na histrionskoj pozornici".

U subotu, 15. svibnja na rasporedu je zbirka satiričnih monologa "Mistero Buffo" u izvedbi Valtera Roše. Predstava je po djelu talijanskog nobelovca Darija Foa nastala u produkciji Istarskoga narodnog kazališta iz Pule, u režiji Aleksandra Bančića. Zbirka Foovih satiričnih monologa iz 1969. temelji se na njegovu istraživanju srednjovjekovne narodne predaje i tradicije tzv. giullara, odnosno, lakrdijaša koji svoje teme uglavnom pronalaze u subverzivnom, alternativnom, čitanju biblijskih tema.

"Mikeški korona kabaret" Gradskoga kazališta Virovitica u režiji Draška Zidara i izvedbi Mije Pavleka, Gorana Košija i Draška Zidara na rasporedu je u ponedjeljak, 17. svibnja. Riječ je, kako se ističe u najavi, o nastavku herojskih zgoda Mikeša i Prce, "virov'tičkih starosjedilaca i 'filozofa života' i svega ostaloga na način kako to oni vide i tumače". Nakon trilogije o lokalnoj politici, kolinju i povijesti kroz berbu i općenito o životu, ova predstava bavi se širom društveno političkom situacijom s naglaskom na "političkom", onako kako to vide mikeški vizionari, proroci i stratezi.

U utorak, 19. svibnja na rasporedu je tragikomedija "Nepoznati iz Seine" u produkciji Teatra &TD iz Zagreba, koja će biti izvedena u matičnom kazalištu. Predstavu je režirala Rajna Racz, a izvode je Judita Franković Brdar, Marin Klišmanić, Ivan Čuić/Robert Španić i Gloria Dubelj. Za predstavu se navodi da je riječ o "tragikomediji o ljudima s ruba društva, koji izazivaju nelagodu pa sklanjate pogled, okrećete glavu, produžujete korak jer vas izbacuju iz komfora vaše svakodnevnice: siromasi, kockari, pijanci, prosjaci, ulični huligani, probisvijeti".

"Osijek cabaret" u produkciji Akademije za umjetnost i kulturu Osijek, koji izvode Vanja Čića, Anabela Sulić, Grgur Grgić, Dominik Karaula, Davor Tarabuk, Lorenco Tolić, Filip Sever, Ana Cmrečnjak, Magdalena Živaljić Tadić, Nina Vidan i Veronika Hardy na rasporedu je u srijedu, 19. svibnja. Riječ je o scenskom kolažu poznatih napjeva i popularnih arija iz mjuzikla Cabaret.

Hrvatsko narodno kazalište Šibenik u četvrtak, 20. svibnja predstavit će se glazbeno-scenskim formatom "Arsenov feral", koji izvode Oriana Kunčić, Franka Klarić, Ana Perković, Šime Bubica, Jakov Bilić/ Kristian Šupe i glazbenici.

Predstavu "Rosa E" u produkciji HNK Varaždin izvode Robert Plemić, Sanjin Rožić, Filip Eldan, Nikša Eldan, Tena-Antonija Torjanac, Hana Kunić i Bard Krsto Plemić, a na programu je u petak 21. svibnja

U subotu, 22. svibnja na rasporedu je "Sf Cabaret Split in space", nastavak predstave Cabaret "Splićanke" u kojem sudjeluje muški dio ansambla Gradskoga kazališta mladih. Kako se navodi, u omnibusu od tri priče, svaki od protagonista predstavlja muškarca koji je na neki način doveden do ruba.

U nedjelju 23. svibnja Teatar Exit i Kazalište Ulysses teatar predstavit će "Koncert za žlice i gitaru" u režiji Rade Šerbedžije i Lenke Udovički te u izvedbi autora Nikole Nedića i Marija Joveva.

Glazbeno-satirična predstava Zorana Brajevića "Eurosong future show" u režiji Ivana Lea Leme na programu je u utorak, 25. svibnja. U predstavi glume Jassna Luna Jozić, Mia Krajcar, Jurica Hotko i Damir Horvat.

Varaždinski Kerekesh teatar nastupit će u petak, 28. svibnja s predstavom "Ringišpil" autora i redatelja Ljubomira Kerekeša, koji u predstavi glumi oca Stanka, dok u ulozi sina Tonka nastupa Jan Kerekeš.

Svečano zatvaranje i dodjela nagrada  je u subotu 29. svibnja. 

25.04.2021. 10:01:00
http://metro-portal.hr/festival-kabareta-xiv-gumbekovi-dani-od-14-do-29-svibnja/131685/