Metro-portal.hr

objavljeno 28.06.2011. 13:39:00
...JEDU PSE

U Kini festival hrane koji nije za svačiji želudac

U kineskom gradu Guilinu nedavno je završen poznati festival hrane, na kojemu je glavna delicija bilo u Kini cijenjeno pseće meso

Fotografija vijesti

Delikatese izložene na ovom festivalu zasigurno nisu za svačiji želudac, ali to nije spriječilo desetke tisuća posjetitelja da uživaju u degustacijama na festivalu hrane u gradu Guilin, u istočnoj Kini. Ovaj je grad u široj regiji poznat po tomu što se tamo proizvodi najukusnije pseće meso na svijetu.

Više od 15.000 pasa zaklano je kako bi se namirilo sve željnje degustiranja psećeg mesa na festivalu koji je potrajao cijeli tjedan.

Farmeri u regiji vrlo su cijenjeni zbog toga što uzgajaju različite pasmine ovih životinja, namijenjene isključivo tomu da budu što ukusnija hrana.

„Pseće je meso kao i ono većine drugih životinja. Meso manjih pasmina je slađe i mekanije dok meso većih pasa ima žilaviju i mišićaviju teksturu i okus" rekao je Lu Hin, jedan of uzgajivača. „Psi su kao delicija popularni u čitavoj Kini, ali nigdje se ne može nabaviti toliko različitih i ukusnih vrsta ovog mesa kao kod nas u Guilinu" zaključuje.

Konzumacija psećeg mesa vrlo je raširena u čitavoj Kini i popularan je izvor hrane već tisućama godina. Nedavna istraživanja potvrdila su kako je to meso i bogat izvor hranjivih tvari te da ima blagotvoran učinak na zdravlje.

Ipak, industrija pseće hrane posljednjih je godina suočena sa brojnim kritikama, ponajviše zbog okrutnih metoda koje se upotrebljavaju pri uzgoju i klanju pasa.

Zanimljivo je i kako su za vrijeme Olimpijskih igara u Pekingu 2008. godine iz svih službenih restorana Olimpijade povučeni meniji sa psećim mesom, kako ne bi uvrijedili strane goste.

28.06.2011. 13:39:00
http://metro-portal.hr/festival-hrane-u-kini-koji-nije-za-svaciji-zeludac/60682/