Metro-portal.hr

objavljeno 21.05.2019. 11:31:00
FESTIVALI

Festival alternativnog kazališnog izričaja - FAKI 22

Upravo je nejednakost zajednička polazišna točka svih navedenih fenomena. Na njenom potenciranju nastajale su zločinačke ideologije

Svake godine sve bolji...
Svake godine sve bolji... (Faki)

Autonomni kulturni centar već 22.godinu organizira Festival Alterantivnog kazališnog izričaja - FAKI. Ovogodišnji FAKI održavati će se od 21.-26. svibnja 2019.godine u prostorima Medike, Pierottijeva 11. Festival je nastao 1998. godine kao odgovor na elitizam, ali i komercijalizaciju institucionalne kulturne sredine čija je politička i umjetnička jednostranost bila hendikep neovisnom, avangardnom, subverzivnom i eksperimentalnom djelovanju kazališnih i izvedbenih umjetnika. Avangardna izvedbena istraživanja, inovativni zaključci i originalni postupci, potom politička i osobna samosvijest autora i autorica te humanost ideje i poruke - predstavljaju okosnicu kriterija selekcije koja nastoji detektirati poveznice među različitim umjetničkim praksama ne bi li na njima zasnovala umjetničku strukturu festivala.

Ovogodišnji FAKI za temu ima Jednakost. U sociološkom smislu nejednakost se definira kao neravnomjerno raspoređivanje novca, moći i ugleda na temelju bioloških i socijalnih karakteristika pripadnika/ca nekog društva.

Koristeći popularnu sintagmu o 1% najbogatijih ne treba biti matematički genije da bi se izračunao postotak populacije koji je pogođen fenomenom nejednakosti. Neovisno o spolu, rodu, rasi, opredjeljenjima i preferencijama (gotovo) svi trpimo posljedice ove pošasti. 

Također, nije potrebno navoditi zapanjujuće komparativne statistike o bogatstvu malog broja krupnih kapitalista naspram ostatka čovječanstva, niti objavljivati prigodnu info-grafiku u obliku piramide, kako bi ilustrirali činjenicu da živimo u doba nejednakosti faraonskih razmjera. S druge strane, ima i onih koji možda misle kako nejednakost nije presudan problem globalnog društva. Hej, što je s nacionalizmom? Homofobijom? Ili šovinizmom u svim njegovim pojavnim oblicima?! No postavlja se pitanje, što je u korijenu tih problema? Iz čega oni izviru?

Upravo je nejednakost zajednička polazišna točka svih navedenih fenomena. Na njenom potenciranju nastajale su zločinačke ideologije, izvršeni su progoni, etnička čišćenja, započinjani ratovi.

Ono što nas zanima na ovogodišnjem FAKI-ju jest kako se nejednakosti reflektira na umjetnost, preciznije rečeno na izvedbenu umjetnost.

Odabrali smo ovu temu svjesni potrebe kazališta da promišlja bitne društvene probleme te iz razloga što smatramo kako je uloga alternativnog kazališta upozoravati na nepoželjne društvene procese. Mišljenja smo kako tema nejednakosti ne dobiva prostor koji zaslužuje i želimo, makar ovim simboličnim gestom, ubosti neuralgičnu točku lokalnog i globalnog društva.

Festival alternativnog kazališnog izričaja ne može riješiti goruće globalne probleme ali može potaknuti diskusiju, otvoriti oči, nadahnuti i ohrabriti.

Ulaz na sva događanja besplatan je!

Program Festivala:
21.5. (utorak)
20:00 (DZIU) - Jirjirak (IR): "Braille" (45') 
21:00 (Film studio) - Dušan Murić (RS): "Doći će partizani opet" (45') 
(Film studio) Diskusija

22.5. (srijeda)
20:00 (DZIU) - Marje Hirvonen, Anni Taskula (FI): "FEST" (50') 
21:00 (Film studio) - Katarina Ilijašević, Ana Gliksman, Nina Pantović, Jovana Grujić, Miloš Janjić, Nemanja Bošković (RS): "(UMRE)ŽENE" (15') 
(Film studio) Diskusija

23.5. (četvrtak)
20:00 (DZIU) - Cloudwalkers Motion Theatre (HU): "BONDING" (30')
21:00 (Film studio) - Katarina Ilijašević, Ana Gliksman, Nina Pantović, Jovana Grujić, Miloš Janjić, Nemanja Bošković (RS): "(UMRE)ŽENE" (15')
(Film studio) Diskusija

24.5. (petak)
20:00 (Film studio) - Zoran Ilić (RS): "Smej se Pajaco" (50')
21:00 (Siva) - Damian Droszcz (PL): "The Wall" (65')
(Film studio) Diskusija

25.5. (subota)
20:00 (DZIU) - Quizzikal Körper (CO/CL/US/DE): "Out of Balance" (45')
21:00 (Film studio) - Zoran Ilić (RS): "Smej se Pajaco" (50')
(Film studio) Diskusija

26.5. (nedjelja)
15:00 (AKC Medika) - Okrugli stol

Program je u 2019. financijski podržan sredstvima Ministarstva kulture Republike Hrvatske, Grada Zagreba - gradskog ureda za kulturu, Zaklade "Kultura Nova" i Nacionalne zaklade za razvoj civilnoga društva.

21.05.2019. 11:31:00
http://metro-portal.hr/festival-alternativnog-kazalisnog-izicaja-faki-22/118580/