Metro-portal.hr

objavljeno 20.10.2009. 13:28:18
VELIK USPJEH

FESB napravio vozilo pogonjeno vodikom

U Dalmaciji treba stvoriti uvjete za razvoj i proizvodnju ekološki prihvatljivih vozila, poručio je dr. Frano Barbir

Frano Barbir
Frano Barbir (Milivoj Keber/Cropix)

Četvorokotač na pogon gorivnim člancima, koji koriste vodik kao gorivo, izrađen u Laboratoriju za nove termo-energetske tehnologije splitskog Fakulteta elektrotehnike, strojarstva i brodogradnje bit će predstavljen na Međunarodnom sajmu SASO koji u Splitu počinje u srijedu i to je prvo takvo vozilo izrađeno u Hrvatskoj, izjavio je danas dr. Frano Barbir sa FESB-a.

Vozilo se pokreće električnim motorom koji se, kako objašnjava dr. Barbir, napaja iz baterija, a baterije se pune strujom proizvedenom iz gorivnih članaka koji kao gorivo koriste vodik.

Pretvorbom vodika u električnu energiju koja se zatim koristi za pogon vozila ne stvaraju se nikakve štetne emisije, nego samo voda i para, tvrdi dr. Barbir. Po njegovim riječima mnogi proizvođači automobila rade na ovoj tehnologiji jer u tome vide budućnost automobilskih pogona. Također je moguća primjena u manjim vozilima kao što su viličari, vozila za gradsku dostavu, vozila za održavanje, vozila za odvoz smeća, vozila u nacionalnim parkovima itd. Vodik kao gorivo se može proizvoditi iz obnovljivih izvora energije, te stoga omogućuje primjenu obnovljivih izvora energije u transportu, objasnio je Barbir.

Barbir ističe da je rad na dovršenju ovog vozila i sudjelovanje na sajmu SASO financirala Splitsko-dalmatinska županija.

Po riječima dr. Barbira u Dalmaciji treba stvoriti uvjete za razvoj i proizvodnju ekološki prihvatljivih vozila i pripadajuće infrastrukture i tako doprinijeti jačanju konkurentnosti poslovnog sektora.Profesor Barbir se 2006. vratio u Hrvatsku iz SAD i ubraja se među vodeće svjetske stručnjake za vodikove tehnologije, posebice gorivne članke. U 90-ima je imao pionirski utjecaj na razvoj i primjenu membranskih gorivnih ćelija, a njegov tim je 1993. godine napravio prvi automobil na svijetu na pogon membranskim gorivnim ćelijama. Također, njegov tim je 2000. godine prvi proizveo električnu energiju iz prirodnog plina pomoću reformatora i gorivnih članaka s promjenjivim opterećenjem.

Dr. Barbir je ove godine sa svojim timom na splitskom FESB-u demonstrirao i prvi brod i prvi motorkotač na pogon vodikovim gorivom u Hrvatskoj. (hina/metro-portal)

20.10.2009. 13:28:18
http://metro-portal.hr/fesb-napravio-vozilo-pogonjeno-vodikom/24636/