Metro-portal.hr

objavljeno 16.04.2011. 15:06:00
CRVENA OKTAVA

Fenomenalni Vlatković i Penderecki oduševili Lisinski

Posve očekivano još jednom se potvrdilo da je naš majstor Radovan doista veliki glazbenik

Krysztof Penderecki i Radovan Vlatković
Krysztof Penderecki i Radovan Vlatković (ZF)

Nije bilo boljeg poziva za najnoviji koncert u Crvenoj oktavi od onog da nam se pridružite u "vrtu glazbenih užitaka" Zagrebačke filharmonije. Jer doista je bio užitak još jednom doživjeti dva svjetska glazbenika - našeg sjajnog hornista Radovana Vlatkovića i kultnog poljskog skladatelja i dirigenta Krzysztofa Pendereckog na koncertu Zagrebačke filharmonije u sklopu Muzičkog biennala Zagreb.

Posve očekivano još jednom se potvrdilo da je naš majstor Radovan doista veliki glazbenik. A predstavio se, mnogi će već sada reći, jednim od najboljih suvremenih koncerata za rog, djelom koje je maestro Penderecki posvetio upravo njemu.

Skladbu poetičnog podnaslova Zimsko putovanje Vlatković i Penderecki praizveli su 2008. u Bremenu, a potom ga predstavili i na svjetskoj turneji uz neke od najboljih orkestara svijeta. Sada je i Zagreb dobio priliku upoznati ga - a naš majstor Radovan predstavio ga je upravo onako kako je njegovu izvedbu jednostavno i kratko opisao kritičar londonskog Guardiana: Fenomenalno!

Zagrebačka publika toplo je pozdravila izvedbu i umjetnike, a Zagrebačka filharmonija pod vodstvom maestra Pendereckog podarila joj je još dva izvanredna ostvarenja: Pendereckijevu energičnu i dramatičnu Sinfoniettu i orkestralno raskošni Epikurov vrt Ive Josipovića, predsjednika RH koji je u društvu poljskog veleposlanika Nj.E. Wiesława Tarke pratio izvedbu.

Doista je bilo i zadovoljstvo i užitak biti u petak 15.4. u glazbenom vrtu Zagrebačke filharmonije i doživjeti Vlatkovića i Pendereckog. A za samo pet dana Zagrebačka filharmonija priprema još jedan veliki glazbeni doživljaj.

Na "Korizmenom koncertu" u srijedu 20.4. pod vodstvom maestra Uroša Lajovica priprema izvedbu jednog od najvećih djela oratorijskog repertoara - Stabat mater Antonína Dvořáka.

Iz Zagrebačke filharmonije stoga poručuju: Ne propustite Korizmeni koncert Zagrebačke filharmonije - i doživite univerzalne glazbene poruke nade, utjehe i mira!

16.04.2011. 15:06:00
http://metro-portal.hr/fenomenalni-vlatkovic-i-penderecki-odusevili-lisinski/57793/